Προβληματική η κατασκευή της Τρόικας

12:58 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24
Σύμφωνα με την FAZ, η Τρόικα έχει φτάσει να «συγκυβερνά σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ευρώ». Η εφημερίδα θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά περιμένει την έκβαση της κρίσης για να αποτιμήσει την αποτελεσματικότητά της, το …«σημάδι» όπως χαρακτηριστικά γράφει, που θα αφήσει το Ταμείο στην οικονομική πολιτική
της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μέσω της τριάδας που έχει καταλήξει πλέον να «συγκυβερνά ή να καθορίζει» την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και εν μέρει και Ισπανία, έχουν για πρώτη φορά λόγο τρίτες χώρες βάλει πόδι στην Ευρωζώνη και δη στη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής.

Μεταξύ των πολλών ζητημάτων είναι και η αυξανόμενη δυσφορία χωρών των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, που δυσανασχετούν με την «προνομιακή μεταχείριση» που πιστεύουν ότι λαμβάνει η Ευρώπη.

Κυρίως όμως, υποστηρίζει η FAZ, το ΔΝΤ είναι αυτό που επιβάλει κενσιανικές μεθόδους κυρίως όσον αφορά στον αργό ρυθμό μείωσης των κρατικών δαπανών ώστε να αποφευχθεί η ύφεση, σε αντίθεση με τη «γερμανική βαρύτητα στην σταθερότητα». Και από αυτή την άποψη, υποστηρίζει η εφημερίδα, «η παρουσία του ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι ενώ η Κομισιόν είναι «πολιτικοποιημένη», η ΕΚΤ δεν έχει δουλειά στην τρόικα, επειδή της λείπει η νομιμοποίηση για την οικονομική πολιτική».

Χαρακτηριστικότερο δε παράδειγμα αυτής ης απονομιμοποίησης, είναι η Κύπρος, στην περίπτωση της οποίας, «η νομισματική πολιτική έγινε μοχλός για να επιβληθούν μεταρρυθμίσεις, και έτσι η ΕΚΤ έχασε την αθωότητά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα