Πρώτο ζητούμενο η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισεκ. δολάρια (25,4 δισεκ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

«Μια σύνοδος δωρητών καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος» να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Βρισκόμαστε επίσης σε επαφές με τους Ιάπωνες, με τους Κινέζους, με τους Καναδούς,

με τους Τούρκους και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεντβέντεφ: «Παρεκτροπή» η αναγνώριση των νέων ουκρανικών αρχών

Η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες —κυρίως της Δύσης— συνιστά «παρεκτροπή».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντ εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων ουκρανικών αρχών.Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας», φέρεται να είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα», συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης.

Μέρκελ: Όχι σε αντεκδίκηση

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έκαναν έκκληση για ενότητα και αποφυγή πράξεων αντεκδίκησης.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Ένταλμα εναντίον του Γιανουκόβιτς

Νωρίτερα σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλών άλλων αξιωματούχων για «μαζικές δολοφονίες» πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος καθαιρέθηκε το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως τις δύο τελευταίες ημέρες και ενδέχεται να κρύβεται στην ανατολική Ουκρανία.

Από τις βίαιες ταραχές στο Κίεβο, την περασμένη εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 82 άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα