Πρωτιά Ν.Δ. στην Α΄ και ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του newpost.gr, στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, η ΝΔ λαμβάνει το 21,2% της πρόθεσης ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,0%. Σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα είχαν λάβει στις εκλογές

τις 17 Ιουνίου 2013 30,9% και 27,0% αντίστοιχα. Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου της GPO, στην Α’ Αθηνών, εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 8,5% (7,8%) τέταρτο το ΚΚΕ με 5,9% (4,7%), πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 5,0% (8,7%), έκτο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9% (6,3%) και έβδομο η ΔΗΜΑΡ με 3,6% (7,4%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στην Α’ Αθηνών στο 19,9%.

Στη Β’ Αθηνών, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2% (31,4% στις τελευταίες εκλογές), και δεύτερο η ΝΔ με 17,0% (26,2%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,2% (6,4%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,4%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (8,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% (7,4%) και η ΔΗΜΑΡ με 3,8% (7,7%). Υψηλό είναι και στη Β’ Αθηνών το ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 18,0%.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της GPO, στην Α’ Αθήνας η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα όπως ήταν στις εκλογές αλλά με μειωμένη διαφορά και σε χαμηλά επίπεδα. Τα μοναδικά κόμματα που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι στις εκλογές είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στην Β’ Αθήνας προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας την υπέρ του διαφορά από τη ΝΔ, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με την Α’ Αθήνας για τα υπόλοιπα κόμματα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το διάστημα 7- 11 Οκτωβρίου.

Κρίση και ανεργία τα μεγαλύτερη προβλήματα

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης, τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε ανοιχτή ερώτηση με δυνατότητα τριών απαντήσεων οι 8 στους 10 ανέφεραν ως πρώτο πρόβλημα την οικονομική κατάσταση και συγκεκριμένα τους χαμηλούς μισθούς, την υπερφορολόγηση και την ακρίβεια και 4 στους 10 την ανεργία. Ακολουθούν τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών, της υγείας και της παιδείας. Σημειώνουμε ότι υψηλές σχετικά είναι και οι αναφορές σε τοπικά προβλήματα (καθαριότητα, συγκοινωνίες κλπ.).

Τα οικονομικά προβλήματα που κυριαρχούν παντού είναι σχετικά σε μεγαλύτερη ένταση στη Β’ Αθήνας σε σχέση με την Α’ Αθήνας και είναι η πρώτη απάντηση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, όλων των ηλικιών.

Η απαισιοδοξία για την προσωπική πορεία αλλά και την πορεία της χώρας κυριαρχούν.

55% αναμένει επιδείνωση για τη ζωή του τα επόμενα 2-3 χρόνια στην Α’ Αθήνας, ενώ στη Β’ Αθήνας αυτό ανεβαίνει στο 61,7%.

Πιο απαισιόδοξη ηλικία η 45-59 ετών και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εξίσου απαισιόδοξοι με αντίστοιχα ποσοστά είναι οι πολίτες και για την οικονομία της Ελλάδας. Εδώ απαισιόδοξοι μαζί με την ηλικία 45-59 ετών, είναι και η ηλικία 18-29 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα