«Προπονητοφάγες» Ελλάδα και Κύπρος

Βάσει μελέτης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, οι προπονητές των ελληνικών συλλόγων έχουν χρόνο ζωής στις ομάδες τους μόλις 4 μήνες (!), των κυπριακών συλλόγων 6 μήνες (!) την ώρα που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 17 μήνες!

Από τα πέντε προηγμένα πρωταθλήματα της ηπείρου, η Αγγλία και η Γαλλία είναι τα καλύτερα περιβάλλοντα για να δουλέψει ένας τεχνικός, με τους προπονητές να έχουν χρόνο ζωής από 24 μήνες, στη Γερμανία 22 μήνες, στην Ιταλία 19 και στην Ισπανία 11, αντίστοιχα. Το ιδανικότερο περιβάλλον είναι το πρωτάθλημα

της Βόρειας Ιρλανδίας, με τους προπονητές να έχουν μέσο όρο παρουσίας στον πάγκο μιας ομάδας 86 μήνες!

Η έρευνα βασίστηκε σε προπονητές των 624 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων ως τον Νοέμβριο και αποκάλυψε ότι και οι 18 προπονητές της Superleague βρίσκονται στις ομάδες τους για λιγότερο από έναν χρόνο! Στην Γεωργία και τη Ρουμανία κρατούν τους προπονητές τους για 5 μήνες, ενώ στους 6 κατά μέσο όρο απολύονται σε Κύπρο, Νήσους Φαρόε και Σκόπια. Στην κορυφή, μετά τη Βόρεια Ιρλανδία συναντάμε τη Φινλανδία (54 μήνες), Νορβηγία (31 μήνες), Ισλανδία (30 μήνες) και Σουηδία (28 μήνες).

«Όλοι θέλουν να νικούν, αλλά μελετώντας τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών, 2.000 προπονητές έχουν χάσει τη δουλειά τους και σε συνδυασμό με την ζημία των 4 δισ. ευρώ των συλλόγων είναι πασιφανές ότι η ποδοσφαιρική οικογένεια χρειάζεται μεγαλύτερη σταθερότητα, μικρότερη βραχυπρόθεσμη σκέψη και καλύτερη οικονομική σταθερότητα» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο. Μια άλλη έρευνα αποδεικνύει ότι έγιναν 1.700 αλλαγές προπονητών σε περίπου 700 συλλόγους από τα μέσα του 2010 έως τα μέσα του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα