ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα, που αποκαλείται Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ζουν Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Euronews, ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών. Εξέφρασε δεν την προσδοκία ότι από τις ελληνικές εκλογές

θα αναδυθούν ηγέτες, «που θα σέβονται τη νέα πραγματικότητα, τόσο αναφορικά με την πΓΔΜ όσο και με τις άλλες γειτονικές χώρες».

«Τελικά, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καταλάβει ξανά την ηγετική της θέση στην περιοχή», δήλωσε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ερωτηθείς για την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων ηρώων στα Σκόπια, απάντησε: «Είμαστε μέλος της UNESCO και αυτό μας υποχρεώνει να διατηρούμε και να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, που έχει βρεθεί στο έδαφός μας. Δεν φταίμε εμείς που υπάρχει τόση πολλή ιστορία στην περιοχή μας».

Μπορεί αν εμφανίστηκε πιο αιχμηρός, ενώ ο Πρωθυπουργός Νικολά Γκρουέφσκι χθες κάλεσε την νέα κυβέρνηση να συμβάλει στην επίλυση της ονομασίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ελπίζω ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα αποτελέσει άλλοθι για να αποφεύγεται η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας το οποίο απασχολεί τις δύο χώρες εδώ και 21 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα