ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Σε μια οικονομία που αλλάζει δεν γίνεται οι εργασιακές σχέσεις να μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν» ήταν η απάντηση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση στη Βουλή απατώντας σε σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την χειροτέρευση του εισοδήματος των εργαζομένων και τις επί το χείρον αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία και θέτοντάς τον ενώπιον των πρόσφατων υποδείξεων

της τρόικας, (εξαήμερο, 13ωρη εργασία, μείωση του κατώτερου μισθού, κλπ.) αλλά και των σεναρίων περί ειδικών οικονομικών ζωνών με αξιοποίηση λαθρομεταναστών με χαμηλό ημερομίσθιο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε την ανάγκη για «νέες κοινωνικές συμφωνίες με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία οφέλη, ώστε με μικρά και μεγάλα βήματα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτερου μισθού, αλλά αναπροσαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού του – όπως επίσης και ότι «δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός». Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις υποδείξεις του διαβόητου «non paper» της τρόικας, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως δεν τις συζήτησε, θεωρώντας άσκοπη οιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».

«Διαλύσατε την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων. Δίνετε το δικαίωμα χρησιμοποίησης μεταναστών από κέντρα κράτησης σε εργασίες, δώσατε το δικαίωμα σε εταιρείες να προσλαμβάνουν εργάτες από τη Βουλγαρία με μισθούς Βουλγαρίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Το ελληνικό έθνος καταστρέφεται αυτή τη στιγμή. Με τα μέτρα αυτά, οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε να κάνουν οικογένειες, ούτε να παραμείνουν εδώ» εκτίμησε ο Γιάννης Στάθας. Για «μέτρα δίωξης της εργασίας» έκανε λόγο η Μαρία Μπόλαρη, υποδεικνύοντας πως η αύξηση των ορίων ηλικίας θα προκαλέσει απώλειες 600 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ (κόστος φυγής εξόδου), αυξανόμενες κατά 250 εκ. ευρώ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε πως απ’ την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν χαθεί πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 23%.

«Αυτό όμως που ζούμε σήμερα, δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της βαθειάς υφεσιακής περιδίνησης της οικονομίας, αλλά και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας…Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε την τόλμη κάποτε να εφαρμόσουμε πολιτικές που είχε ανάγκη ο τόπος και συμβιβαστήκαμε με πολιτικές της Αριστεράς. Κι αυτό έβλαψε τη χώρα μας εκείνη την περίοδο…Σήμερα δε, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε».

 Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης επισκόπησε την πολιτική του υπουργείου του:

«Λίγες, καλές και αξιόπιστες ρυθμίσεις που να ισχύουν για όλους και όχι ρυθμίσεις που να συνεπάγονται υψηλό κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Σταδιακή αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου. Καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με ευέλικτους και

Keywords
Τυχαία Θέματα