Πρεμιέρα για την 18η Art Athina

Τι γίνεται όμως με τις πωλήσεις; Υπάρχουν μέσα στην κρίση αγοραστές τέχνης; Γιατί οι φουάρ έχουν εμπορικές δραστηριότητες. Τι προσδοκά η 18η διοργάνωση; «Να επισκεφθεί την έκθεση πολύς κόσμος και να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα. Δεν είναι αυτοσκοπός οι πωλήσεις. Αν προκύψουν, έχει καλώς. Όλα είναι ρευστά και δύσκολα», υποστηρίζει ο καινούργιος διευθυντής της Αλέξης Κανιάρης (γιος του Βλάση Κανιάρη). «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά συλλεκτών», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ποια ανταπόκριση είχε το άνοιγμα της Art Athina

σε ξένους συλλέκτες; «Μας βοήθησε το γεγονός ότι πριν από τρεις μήνες άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και οι άνθρωποι ήθελαν να στηρίξουν την Art Athina. Τα αποτελέσματα που περιμένουμε, νομίζω, θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια» εκτιμά ο Α. Κανιάρης. «Ωστόσο υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια μια σταθερή ομάδα ξένων που έρχεται σε κάθε διοργάνωση, με θετική διάθεση. Από εκεί και πέρα αυτό που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε είναι μια ζεστασιά πιο μεσογειακή σε σχέση με τις περισσότερο τεχνοκρατικές φουάρ του εξωτερικού», λέει ο ίδιος.

Η Art Athina γιορτάζει εφέτος τα 20 χρόνια λειτουργία της. Ξεκίνησε το 1993, με πρωτοβουλία της Τζούλιας Δημακοπούλου, ιστορικής προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. «Η ιδέα μιας ελληνικής φουάρ ήταν πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της», θυμάται η Τζούλια Δημακοπούλου. «Δεν είχαμε στήριξη από το υπουργείο, καμία οικονομική υποστήριξη από πουθενά –εκτός από τον Δημήτρη Ιωαννίδη, ιδιοκτήτη του εμπορικού Κέντρου Εκθέσεων στην Κηφισίας, που μας παραχώρησε δωρεάν για δύο χρόνια την αίθουσα. Επίσης διαφορετικό ήταν το τοπίο των γκαλερί. Ήμασταν μόνο 15 γκαλερί στην Αθήνα και 5 στις μεγάλες πόλεις».

Στη φετινή 18η ελληνική φουάρ συμμετέχουν 44 γκαλερί (από 65 που ήταν άλλες χρονιές). Και όσες ξένες συμμετέχουν «ανέλαβαν και το ρίσκο γιατί δέχθηκαν την πρόσκλησή μας πέρσι τέτοια εποχή, πριν από τις ελληνικές εκλογές», λέει ο Αλέξης Κανιάρης.

Ρίσκο αλλά και συμπαράσταση στην Ελλάδα. Όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, τη σκουριασμένη χάλκινη ελληνική σημαία, έργο του Micha Cattaui, στο περίπτερο της γερμανικής γκαλερί Mirko Mayer, ο οποίος εκθέτει κι άλλες ελληνικές σημαίες, από παιδικές μνήμες του, στο περίπτερο της γκαλερί Σκουφά. «Οι ξένοι βλέπουν τη σκουριά πάνω στην ελληνική σημαία. Γι’ αυτό και στο έργο μου την τοποθετώ πάνω σε καθρέφτη επειδή στην άλλη πλευρά του καθρέφτη η ελληνική σημαία είναι καθαρή. Θέλω να δείξω ότι τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται», μας εξηγεί ο Micha, ελληνικής καταγωγής από τη μητέρα του, Αιγύπτιος από τον πατέρα του, μεγαλωμένος στην Ελβετία και τη Γερμανία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα