«Πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

01:01 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών τάχθηκαν υπέρ των νέων ρυθμίσεων, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν

και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοικτή σε βελτιωτικές αλλαγές όπως στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τα κόμματα, των υποψήφιων περιφερειαρχών ή δημάρχων τους σε μεγάλες πόλεις.

Θετικός σε αλλαγές εμφανίστηκε και για τις διατάξεις που αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, το ασυμβίβαστο και τα κωλύματα υποψηφίων.

Ειδικότερα για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση ώστε να ανταποκρίνεται στην εκλογική τους δύναμη.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος μίλησε για αναβάθμιση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου καθιστώντας ενεργότερο το ρόλο της λαϊκής συμμετοχής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απέδωσε προεκλογική σκοπιμότητα στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διάταξη που αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι καθιερώνει τη μαύρη χρηματοδότηση.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο έχει ως κυρίαρχη τομή την κατάργηση της εκλογής μέσω λίστας και την θέσπιση του σταυρού προτίμησης ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Παράλληλα όπως είπε «θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το Ευρωκοινοβούλιο».

Και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, επικρότησε την σχετική διάταξη τονίζοντας ότι «ο σταυρός προτίμησης, άσχετα αν γίνεται καιροσκοπικά, βοηθά στην συμμετοχή των πολιτών στην ευρωπαϊκή αυτή διαδικασία.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης απέφυγε να μπει επί της ουσίας των διατάξεων του νομοσχεδίου, παρά το ότι, όπως είπε, πολλές από αυτές είναι θετικές, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα έχει πιο συγκεκριμένη προσέγγιση με μεγαλύτερη ακρίβεια, στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα θέτοντας το πλαφόν του 3% και όχι την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις και προβληματισμό για ορισμένα άρθρα όπως το πλαφόν του 3%, η τετρασταυρία και το όριο στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα