«Πράσινο φως» και για την δόση, αλλά και για 40 δισ. λιγότερο χρέος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχει μια κατ΄αρχήν συμφωνία για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βάζει νερό στο κρασί του.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών

της ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης, αλλά “σπαστά”: Συγκεκριμένα, η χορήγηση των 31,5 δισ. ευρώ θα γίνει άμεσα και μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό των 44 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για την μείωση του χρέους αλλάζει από το 120% στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και μέσω ενός κοκτέιλ μέτρων περιορίζεται κατά 20%, ποσοστό μείωσης που είχε ζητήσει νωρίτερα να επιτευχθεί μέσω «κουρέματος» το ΔΝΤ.

Αν όντως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε, ο λόγος περνά στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που πρέπει να εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία.
Ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά και για διαβουλεύσεις σε δύο επίπεδα, αρχικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σε δεύτερη φάση με το ΔΝΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε… μπαλάκι μεταξύ υπουργών Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα τελειώσει η συνεδρίαση του Eurogroup», φέρεται να είχε προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που σε ρόλο «πυροσβέστη» είχε επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, που εξέφραζαν τους δύο αντίθετους πόλους για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος….
Η αβεβαιότητα είχε εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών διεκόπη, προκειμένου να γίνουν… υπολογισμοί της τελευταίας στιγμής. Οι εργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν εκ νέου λίγα λεπτά πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ζητήσει «κούρεμα» 20% στο ελληνικό χρέος, εδώ και τώρα, και πρόσθετες δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωσή του αργότερα. «Κούρεμα» 20% στο ελληνικό χρέος αντιστοιχεί σε μείωσή του κατά 40 δισ. ευρώ. Την ανωτέρω άποψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιχείρησε να περάσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν παρούσα στο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα