Πούτιν: Θέμα των Ευρωπαίων οι κανόνες οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο

«Έχουμε επαφές με τους Κύπριους εταίρους μας, συζητάμε για τα θέματα αυτά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και νομίζω ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους εταίρους μας να διατυπώσουν τους κανόνες των αλληλεπιδράσεων μέσα στην ίδια την κοινότητά τους. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο

να παρέμβει η Ρωσία αν δεν βρεθεί λύση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι «εναπόκειται πάνω απ’ όλα στην Κύπρο και τη Ρωσία να αποφασίσουν για την ενδεχόμενη δέσμευση της Ρωσίας για να βοηθήσει το νησί».

Η Ρωσία, η οποία έχει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Κύπρο, χορήγησε στη Λευκωσία δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τον Αύγουστο η Μεγαλόνησος ζήτησε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μόσχα όμως στη συνέχεια θεώρησε ότι θα μπορούσε πιθανώς να τα καταφέρει και χωρίς αυτά.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο δανεισμού μια μερική διαγραφή του Κυπριακού χρέους.

Η σύνοδος του Eurogroup όπου θα συζητηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα