Που «κρύβει» η Ελλάδα τα… χρυσαφικά της

Η συζήτηση για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, επανέφερε στις οικονομικές σελίδες τις αναφορές στα αποθέματα χρυσού και αυτό γιατί ο χρυσός μετατρέπεται μέρα με την ημέρα στο νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Τα δημοσιεύματα αφορούν τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού διεθνώς.

Για όσους πάντως το έχουν απορία, σημαντικό μέρος των διαθεσίμων της χώρας μας σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού για «ιστορικούς λόγους», είναι, δηλαδή,

μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει εξειδίκευση σε υπηρεσίες φύλαξης χρυσού σε ορισμένα χρηματοοικονομικά κέντρα παγκοσμίως και αυτή ακριβώς η εξειδίκευση υπαγόρευσε και τις επιλογές για τη φύλαξη μέρους των διαθεσίμων εκτός Ελλάδος .

Το ήμισυ σχεδόν των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στην Ελλάδα, στη θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχει μετακινηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε τρείς χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο θησαυροφυλάκιο της Bank of England,  στις ΗΠΑ στα θησαυροφυλάκια της Federal Reserve ενώ  από το τέλος της δεκαετίας του 1960 μικρό μέρος φυλάσσεται στην Ελβετία, στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας UBS. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αυτής (Swiss National Bank), δεν προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.

Όπως πάντως είχε δημοσιοποιηθεί πριν από ένα χρόνο περίπου από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό κόστος φύλαξης του χρυσού είναι της τάξης των 90.000 ευρώ ετησίως.

Τα αποθέματα της Ελλάδας σε χρυσό από το 1980 και μετά, σε ουγγιές καθαρού χρυσού είχαν ως εξής:

Την 1.1.1980 έφταναν τα αποθέματα σε ουγγιές καθαρού χρυσού έφταναν τα 3.808.000.

Την 1.1.1990 έφταναν τα 3.395.000

Την 1.1.2000 έφταναν τα 4.237.000

Την 1.1.2011 έφταναν τα 3.588.000

Οι αυξομειώσεις στο ύψος του αποθέματος οφείλονται στην ποσότητα του χρυσού που μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2001 με την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, την πώληση χρυσού το 2003 και στις συναλλαγές της Τράπεζας με το κοινό σε χρυσές λίρες.

Τα διαθέσιμα 3,6 εκατομμύρια ουγγιές με τη μορφή των ράβδων διεθνών προδιαγραφών αντιστοιχούν σε 112,4 τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα