ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Όπως όλα δείχνουν στις 17 Ιουνίου η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψουν σκληρά για την πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών. Οι δημοσκοπήσεις, προσώρας, είναι αντιφατικές. Οι μισές δείχνουν προβάδισμα της Συγγρού και οι άλλες μισές της Κουμουνδούρου.

Σίγουρα είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Οι τέσσερεις εβδομάδες που

απομένουν μέχρι τις κάλπες -και με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί, πριν δύο εβδομάδες, εκλογές -είναι υπεραρκετός  πολιτικός χρόνος. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να γίνουν λάθη, να υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ του ενός ή του άλλου.

Λογικά το προβάδισμα το έχει η Ν.Δ.. Όχι μόνον γιατί στις 6 Μαΐου ήταν δύο μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επειδή έχει μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψήφων. Η προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη, τα διαλυτική φαινόμενα στο ΛΑΟΣ, η πίεση που δέχονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή ευνοούν κατά κύριο λόγο την Κεντροδεξιά. Στα υπέρ της είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βγει εκτός κυβερνητικού παιχνιδιού, άρα καρπώνεται την προπαγάνδα για το ευρώ και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στα αρνητικά της Ν.Δ. η αμφιθυμία της όσον αφορά το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, η λάθος στρατηγική των πρόωρων εκλογών, τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές που έχουν ενταφιάσει την προοπτική της αυτοδυναμίας, ο εκλογικός καιροσκοπισμός στο προσκλητήριο επανένωσης της Κεντροδεξιάς και η ιδιαζόντως υψηλή αντιαριστερή-πολωτική ρητορική σ´ ένα εκλογικό σώμα στην πλειοψηφία του αριστερόστροφο. Η πιθανότητα, το επόμενο δεκαπενθήμερο, να αυξήσει τη δύναμή της κατά 30%, σε σχέση με την 6η Μαΐου, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, είναι ισχυρή.

Δυναμική σ’ αυτή τη φάση, φαίνεται να αναπτύσσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο του πλεονέκτημα οι νεαρές και δυναμικές ηλικίες, η μεγαλύτερη διείσδυση που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, εμφανίζει στους (νεο)αναποφάσιστους, το γεγονός ότι σε επίπεδο κυβερνητικής προοπτικής σχεδόν μονοπωλεί τον αντιμνημονιακό χώρο και βέβαια το φρέσκο και λαμπερό πρόσωπο της ηγεσίας του, που ήδη έχει γίνει αντικείμενο της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Μειονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στο χώρο της αριστεράς υπάρχουν συγκροτημένα (ΔΗΜΑΡ) και σκληροτράχηλα (ΚΚΕ) κόμματα που θα δώσουν αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών» για να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους και να μην αιμοδοτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλύτερο μειονέκτημα όμως είναι τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπουν, από την Κουμουνδούρου, οι συνιστώσες της, σχετικά με το ευρώ και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και οι προγραμματικές ανεπάρκειες ή και παλινωδίες σχετικά με τη διακυβέρνηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ενδέχεται το προσεχές δεκαπενθήμερο να υπερβεί το 20%.

Ένα στοιχείο που ενδεχομένως θα κρίνει καθοριστικά ποιό από τα δύο κόμματα (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ) θα κόψει πρώτο το νήμα την 17η Ιουνίου είναι και ποιό θα μπορέσει να σχηματίσει πιο εύκολα κυ

Keywords
Τυχαία Θέματα