Πως πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομόνοιας

07:26 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Αφορμή για την κρίση ήταν η παραίτηση υπουργών της προσωρινής κυβέρνησης που είχε συγκροτηθεί μετά τη λεγόμενη «έξωση του Όθωνα» το 1862, όταν προσωρινά η κυβέρνηση της χώρας πέρασε σε μια τριμελή επιτροπή μεσοβασιλείας.

Το Νοέμβριο του 1862, στις εκλογές, η χώρα διχάστηκε μεταξύ των λεγόμενων Ορεινών (αντιγράφοντας τη γαλλική εθνοσυνέλευση) επικεφαλής των οποίων ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης και των Πεδινών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Δ. Βούλγαρης.

Οι διαξιφισμοί δεν αφορούσαν στην επιλογή του επόμενου βασιλιά,

γιατί αυτή θα γινόταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά οφειλόταν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Ο Κανάρης υποστήριζε ότι ο Βούλγαρης προσπαθούσε να επιβάλει δικτατορία και να επαναφέρει τον Όθωνα. Ο Βούλγαρης κατηγορούσε τους αντιπάλους του για απειθαρχία και έλλειψη πολιτικής παιδείας.

Οι συγκρούσεις στην τριανδρία της Μεσοβασιλείας (ανάμεσα στους Δημήτρη Βούλγαρη, Κωνσταντίνου Κανάρη και Μπενιζέλου Ρούφου) κατέληξε στα μέσα Δεκεμβρίου στην παραίτηση του Κανάρη και τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο στη θυελλώδη εθνοσυνέλευση της 7ης Φεβρουαρίου.

Οι Ορεινοί υπό τον στρατηγό Δημήτριο Γρίβα συγκρούσθηκαν με τους Πεδινούς έντονα και χωρίστηκαν κυριολεκτικά σε δύο στρατόπεδα, καθένα από τα οποία κατέλαβε καίρια σημεία της πόλης με στρατιωτικά σώματα, με αποτέλεσμα να απειληθεί εμφύλιος.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί ήταν με την πλευρά των Ορεινών, ενώ στην πλευρά του Βούλγαρη και των Πεδινών, ήταν μόνον ο αρχηγός Χωροφυλακής Π. Λεωτσάκος, ο οποίος όμως διεύθυνε πολλούς άνδρες.

Στη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες, ενώ κάποιοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απαγάγουν τον Δημήτρη Βούλγαρη από το σπίτι του.

Οι πολίτες κυκλοφορούσαν ένοπλοι στους δρόμους και όσοι ήταν ουδέτεροι, έμεναν φοβισμένοι στα σπίτια τους, βέβαιοι ότι την επομένη θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος.

Ευτυχώς τη κρίσιμη στιγμή παρενέβησαν πυροσβεστικά οι Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Θ. Ζαΐμης, Γ. Πετιμεζάς, Σπ. Αντωνόπουλος και Π. Μαυρομάτης, οι οποίοι έπεισαν τα δύο στρατόπεδα να αναμείνουν τη σύγκλιση της εθνοσυνέλευσης της 9ης Φεβρουαρίου.

Σ΄ εκείνη την τετράωρη έντονη συνεδρίασή της εθνοσυνέλευσης υπερίσχυσαν οι πιο ψύχραιμοι και πρώτος παραιτήθηκε ο Μπενιζέλος Ρούφος λίγο δε αργότερα παραιτήθηκε και ο Βούλγαρης.

Αποφασίστηκε δε, να ανατεθεί σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης σε ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής. Ορίστηκε πρωθυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Ζηνόβιος Βάλβης, που ήταν και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και σχημάτισε κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου

Η πλατεία Όθωνος γίνεται Ομόνοια

Ύστερα από την 4ωρη συνεδρίαση που απέδωσε μια «μέση λύση» και αποτράπηκε ο εμφύλιος, εκπρόσωποι του στρατού ορκίστηκαν πίστη στην εθνοσυνέλευση και αδελφωμένοι οι ένοπλοι οπαδοί των δύο πλευρών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Όθωνος «για να σταματήσει η διχόνοια».Από τότε η πλατεία ονομάστηκε πλατεία Ομονοίας.

Η ομόνοια του λαού όμως θα διαρκούσε έως τον Ιούνιο, οπότε στα λεγόμενα «Ιουνιανά» σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα