Πως ο Μητροπάνος γίνεται ιστορία

Ο σπουδαίος αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης, δωρικός στη ζωή και το τραγούδι, που περπάτησε με συνέπεια στα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού, φανερώνοντας σε κάθε του βήμα νέες πτυχές των μεγάλων ερμηνευτικών του δυνατοτήτων, έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα από τη ζωή στα 64 χρόνια του, στις 17 του Απρίλη του 2012. Ο Δημήτρης Μητροπάνος χάραξε μια 45χρονη διαδρομή στο λαϊκό τραγούδι γεμάτη επιτυχίες, από τότε που τυχαία τον άκουσε να τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης,

o οποίος τον «έστειλε» στην δισκογραφική εταιρεία Columbia. Από τότε λοιπόν ξεκίνησε τη δική του διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, μια διαδρομή με διάρκεια και μοναδικές ερμηνείες κυρίως στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο ερμήνευσε σαν rocker, σαν bluesman, λες και τα τραγούδια που είπε γράφτηκαν αποκλειστικά για εκείνον.

Η αρχή

Γεννημένος στις 2/4/1948, στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα – από την οποία καταγόταν η μητέρα του – μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως ο πατέρας του σκοτώθηκε στο βουνό (ήταν αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), οπότε έλαβε ένα γράμμα του πατέρα του που έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και μετά σε διάφορα ξυλουργεία. Μετά την Γ’ Γυμνασίου, το 1964, ήρθε στην Αθήνα να ζήσει με το θείο του. Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής. Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», που λογοκρίθηκε από τη χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Μια μοναδική φωνή

Χάρη στο γνήσιο λαϊκό χρώμα της φωνής του και την πλούσια ερμηνευτική του γκάμα, ο Δημήτρης Μητροπάνος χάρισε πολλές ανεπανάληπτες στιγμές, καταφέρνοντας να συγκινήσει όχι μόνο εκείνους που τον γνώρισαν από τα πρώτα του βήματα, αλλά και τις νεότερες γενιές, στοιχείο που αναδεικνύει τη δύναμη του ταλέντου του. Με τον μοναδικά δικό του απλό, ευθύ και λεβέντικο τρόπο, στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ερμήνευσε μεγάλους συνθέτες, λαϊκούς και έντεχνους, ποιητές και στιχουργούς, περνώντας από ανεπανάληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα, σε ανεξίτηλα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών, κι από απρόβλεπτες rock μπαλάντες σε όμορφα λαϊκά κομμάτια. Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, ειδικά από τη δεκαετία του 90 και μετά, έγινε ο μελωδικός «τόπος» όπου συναντήθηκε ένα ρεύμα του λαϊκού τραγουδιού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με τραγούδια των οποίων οι στίχοι και η μουσική διαφοροποιούνταν από τη θεματολογία του κλασικού λαϊκού τραγουδιού.

Ένα τραγούδι για τον Δημήτρη

Ο Δημήτρης Μητροπάνος σφράγισε με την απαράμιλλη ερμηνεία του τραγούδια χαραγμένα στη συνείδηση του λαού μας, των Μίκη Θεοδωράκη («Τραγούδι του Νεκρού αδερφού», «Αξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη» κ.ά.), Χρήστου Λεοντή (το δοξαστικό της Ειρήνης από την «Καταχνιά»), κ.ά. Στη μακρόχρονη πορεία του στο τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, όπως π.χ. τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γιάννη Σπανό, τον Μάριο Τόκα. Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο rock και έντεχνες διαδρομές, διατηρώντας ωστόσο τη «λαϊκή» αύρα του. Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (Για να σ’ εκδικηθώ) και Νίκου Πορτοκάλογλου (Κλείνω κι έρχομαι) υπογραμμίζουν το ερμηνευτικό του ταλέντο.

Keywords
Τυχαία Θέματα