Πως η κατάργηση έγινε… αναστολή του Μνημονίου

Μιλώντας εχθές, στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι «έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε». Παράλληλα, ζήτησε για μια ακόμη φορά εκλογές, προτρέποντας τον πρωθυπουργό σε «ηρωική έξοδο».

Άλλωστε, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής

αντιπολίτευσης όσο και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το κλίμα ευφορίας για τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας δε θα κρατήσει πολύ και συνεχίζουν να βλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν η κυβέρνηση αναγκαστεί τον Ιούνιο, στη «μεγάλη επιθεώρηση» των εκπροσώπων των δανειστών, να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

«Αναστολή Μνημονίου»

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι, την ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνει η συζήτηση περί ευρώ ή δραχμής, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση» του Μνημονίου, όπως έλεγε ως τώρα. «Είναι ανάγκη για άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας», επισήμανε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «χρειάζεται μία μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Παράλληλα, ως μήνυμα προς εσωκομματικούς αποδέκτες ερμηνεύεται και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην ευρωζώνη. Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ευρώ θα διαλυθεί από τη λιτότητα και όχι από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα