Πως είχε στηθεί η απάτη με τις προμήθειες ιατρικών ειδών
Ο λόγος για τον 51χρονο ιδιοκτήτη μονοπρόσωπης εταιρείας στην Ελλάδα, που είχε την αποκλειστικότητα στην προμήθεια του συνόλου σχεδόν των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με χειρουργικά, ιατρικά και ορθοπεδικά όργανα και συσκευές καθώς και ιατρικά αναλώσιμα υλικά. Ο 51χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη χτες στη Γλυφάδα από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες από την ΕΛΑΣ,
Όπως ανέφεραν ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης και ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, ταξίαρχος Βασίλης Κοντογιάννης, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και παρουσιάζει πρωτόγνωρα, για τα ανακριτικά δεδομένα, στοιχεία, ως προς τον τρόπο, τη μεθοδολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποτελείται περίπου από 20.000 σελίδες έντυπου υλικού και από 3.000 ηλεκτρονικά αρχεία.
Ειδικότερα, ο 51χρονος φέρεται ότι εξαπατούσε το ελληνικό κράτος επί σειρά ετών, με την «τεχνική» των υπερτιμολογήσεων και των «τριγωνικών» συναλλαγών, ενώ φέρεται να «ξέπλενε» το παράνομο χρήμα με αριστοτεχνικό τρόπο, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.
Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 51χρονος είχε συστήσει δύο εταιρείες, μία στην Ελλάδα και μία εξωχώρια εταιρεία, στην Κύπρο. Ο συλληφθείς αγόραζε τα ιατρικά είδη από μεγάλους ξένους οίκους, μέσω της κυπριακής εταιρείας, μετά τα πωλούσε στην ελληνική εταιρεία υπερτιμολογημένα και στη συνέχεια τα διέθετε στα νοσοκομεία σε υπέρογκες τιμές, χρεώνοντας ωστόσο ένα επιπλέον 10%, που φαινόταν ως το νόμιμο κέρδος του, για το οποίο και φορολογείτο. Στην όλη διαδικασία, ωστόσο, φρόντιζε έτσι ώστε οι τιμές να μην ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που καθορίζεται από το εκάστοτε παρατηρητήριο τιμών.
Ο 51χρονος γνώριζε καλά την αγορά, αφού από το 1996 εργαζόταν σε εταιρεία με ιατρικά μηχανήματα και άλλα προϊόντα. Το 1999 συνέστησε δική του εταιρεία, μέσω της οποίας έκλεισε αποκλειστική συμφωνία με οκτώ οίκους του εξωτερικού για την αγορά προϊόντων.
Τα παράνομα κέρδη που φέρεται να αποκόμιζε ο συλληφθείς, τα έπαιρνε είτε ως μετρητά είτα τα «ξέπλενε» μέσω καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες, όπου τα εμφάνιζε ως έσοδα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και έτσι τα νομιμοποιούσε.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς η «ροή» του χρήματος από τον παράνομο πλουτισμό του, καθώς μόνο ένα μέρος των χρημάτων τοποθετήθηκε στα τραπεζικά ιδρύματα ή μετατράπηκε σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διακινήθηκε ως μετρητά με αδιαφανείς τρόπους και με άγνωστους αποδέκτες.
Την τριετία 2008-2010, εκτιμάται ότι στο σύνολο των αγορών που έχει παρουσιάσει, ύψους 29.300.260,45 ευρώ, το πραγματικό ποσό είναι 8.596.542,13 ευρώ, ενώ το εικονικό ανέρχεται στα 20.703.718,32 ευρώ. Για το ποσό αυτό οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε 5.105.205,10 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, στα οποία περιέχονται, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά αρχεία αυτόματου προσδιορισμού τιμών αγοράς προϊόντων, δημιουργίας τιμολογίων υπεράκτιας εταιρείας και ενυπόγραφες κενές επιταγές της ίδιας εταιρείας, ενώ κατασχέθηκαν δυο πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και 20.000 ευρώ σε μετρητά.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, προκειμένου να διασταυρωθούν και να τεκμηριωθούν τα στοιχεία, από τις ελληνικές Αρχές πραγματοποιήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο, καθώς και επικοινωνία με οίκους-προμηθευτές του εξωτερικού, υπήρξε συνεργασία και αναλύσεις από στελέχη της Ολλανδικής Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας (FIOD), αλλά και πολύμηνες μελέτες οικονομικών και φορολογικών στοιχείων από εξειδικευμένο προσωπικό της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία, υπό την εποπτεία του επίκουρου εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, τα οποία αφορούν απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η διαθήκη του Αλέξανδρου Κατσαντώνη και γιατί ο διάσημος ποινικολόγος αποκλήρωσε την κόρη του!
- Ανακαλύψαμε την Μάρω Λύτρα 2 χρόνια μετά την εξαφάνιση της! Δείτε πως είναι σήμερα [photos]
- Απίστευτο τεστ προσωπικότητας: Μάθε ποιος πραγματικά είσαι, με 9 απλά βήματα!
- Δεν κόβονται αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα όσων δεν πέρασαν από ΚΕΠΑ
- Τι προβλέπει ο Σάκης Μπουλάς στη διαθήκη του για την Αλεξάνδρα Ούστα και τι ζήτησε από τον Γιάννη Ζουγανέλη
- Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για συντάξεις, επιδόματα όσων δεν πέρασαν ΚΕΠΑ
- Πώς να έχεις λευκά δόντια χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ!
- Παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων
- Η μεγάλη ώρα του Γιώργου Αυτιά:Η ΜΑΓΚΙΚΗ μάχη με τον ΚΑΡΚΙΝΟ και η τελευταία φορά που θα περάσει από το ιδιωτικό θεραπευτήριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Δεν κόβονται αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα όσων δεν πέρασαν από ΚΕΠΑ
- Ακόμη και η μικρή άνοδος της πίεσης, απειλή για εγκεφαλικό
- Η νταλίκα του μέλλοντος!
- Δείτε πως είναι σήμερα η Μαρία Αλιφέρη
- To Meet Market στον Πολυχώρο Αθηναΐς
- Συμμορία 38χρονης μάνας και 15χρονης κόρης στην Κατερίνη
- Σκύλος και δελφίνι γίνονται οι καλύτεροι φίλοι!
- Η παραπλανητική «μαγεία» του Photoshop
- Στην εφορία οι συνδυασμοί για δήμους και περιφέρειες
- Πάει για αφαίρεση βαθμών ο Απόλλων λόγω Βελλή!

- Τελευταία Νέα Matrix24
- Πως είχε στηθεί η απάτη με τις προμήθειες ιατρικών ειδών
- Ακόμη και η μικρή άνοδος της πίεσης, απειλή για εγκεφαλικό
- ΚΚΕ: «Μνημείο υποκρισίας» η στάση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
- Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων το Χρηματιστήριο
- Από ρεκόρ σε ρεκόρ το ισπανικό χρέος
- To Meet Market στον Πολυχώρο Αθηναΐς
- Στην εφορία οι συνδυασμοί για δήμους και περιφέρειες
- Πάει για αφαίρεση βαθμών ο Απόλλων λόγω Βελλή!
- Η Κριμαία καλεί σε μαζική απόσχιση από την Ουκρανία
- Συμμορία 38χρονης μάνας και 15χρονης κόρης στην Κατερίνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑΝΙ Ο ΜΟΓΙΕΣ
- Προετοιμασίες για τη βόλτα του Robonaut 2 στο διάστημα
- Πώς έγινε η απάτη-μαμούθ με τις προμήθειες των νοσοκομείων
- Ισπανία: Ιστορικό υψηλό για το δημόσιο χρέος
- Οι συγγενείς Γρηγορόπουλου συμπαρίστανται στην οικογένεια Μπερκίν
- Αλεξανδρούπολη:Υποσχέσεις Α. Τσίπρα για αποκατάσταση αδικιών
- Εγκαίνια Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Ευάλωτων Πληθυσμών στην Πάτρα
- Ν. Κακλαμάνης: "Κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ εξαιτίας της αμέλειας του κ. Καμίνη"
- Νέο σοκαριστικό σενάριο - Το Boeing προσγειώθηκε μετά από αεροπειρατεία