Πώς 1.000.000 απλήρωτοι μισθωτοί θα ...δηλώσουν τις ανείσπρακτες αποδοχές

09:08 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζονται ή εργάζονταν έχει αποστείλει στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων τις βεβαιώσεις αποδοχών χωρίς να έχει αφαιρέσει τις αμοιβές που δεν κατέβαλε θα πρέπει ο υπόχρεος φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση με επιφύλαξη. Μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων ο φορολογούμενος θα κληθεί από την εφορία

με τα σχετικά παραστατικά για να αποδείξει τις δεδουλευμένες αποδοχές που δεν εισέπραξε το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 1.000.00 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του 2013 δεν εισέπραξαν από τους εργοδότες τους τις δεδουλευμένες αποδοχές για διάστημα από 1 μήνα έως και 12 μήνες.

Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία οι επιχειρήσεις είναι υπόχρεες να αποστείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στο ηλεκτρονικό σύστημα taxis οι οποίες θα προσυμπληρωθούν στους σχετικούς κωδικούς των φορολογούμενων.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις επιχειρήσεις πως θα πρέπει να δηλώσουν τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου οι ανείσπρακτες αποδοχές του 2013 δεν θα φορολογηθούν και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν. Οι επιχειρήσεις δεν το γνώριζαν αυτό με αποτέλεσμα να αποστείλουν το σύνολο των εισοδημάτων ακόμα και αυτών που δεν καταβλήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Η λύση που προτείνουν αρμόδιοι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εργαζόμενοι να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να υποβάλει ηλεκτρονικά νέο αρχείο με τα πραγματικά στοιχεία και τα ποσά που καταβλήθηκαν.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δηλαδή ο εργοδότης δεν υποβάλει διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών, τότε οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αμοιβές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη αφού δεν το σύστημα δεν επιτρέπει συμπλήρωση, τροποποίηση ή διαγραφή των προσυμπληρωμένων κωδικών για τα εισοδήματα. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν για έλεγχο από την εφορία και να προσκομίσουν τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα