ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ;

Στο πλευρό του Ισραήλ φαίνεται να τάσσεται η πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και φυσικό αέριο χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η οποία επιδιώκει να χαράξει νέα γεωπολιτική πορεία στον καινούργιο χάρτη, όπως αυτός διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή.

 Ο λόγος για το Αζερμπαϊτζάν και όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ήδη αξιωματούχοι του είχαν συναντήσεις με Ισραηλινούς ομολόγους τους για να τους δείξουν την δυναμική των αεροπορικών στρατιωτικών βάσεων, αλλά

και τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό.

Παρότι και οι δυο πλευρές διαψεύδουν ότι έχουν γίνει τέτοιου τύπου συναντήσεις, η επιβεβαίωση έρχεται από δυο υψηλόβαθμους εν αποστρατεία Αζέρους στρατιωτικούς, οι οποίοι δήλωσαν πως τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και το Ισραήλ εξετάζουν το κατά πόσον είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι βάσεις για πιθανή επίθεση στο Ιράν. Τονίζουν δε ότι οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Μαζί με την αναζήτηση γεωστρατηγικής σημασίας συμμάχων, το Ισραήλ ξαναχτυπά με δηλώσεις δυο επικεφαλής της κυβέρνησης Νετανιάχου, που μιλούν για την ύφεση που έχει υποστεί το Ιράν λόγω των διεθνών κυρώσεων, ενώ λόγος γίνεται και για λαϊκή εξέγερση κατά του Αχμαντινετζάντ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ δήλωσε πως «Το Ιράν δεν καταρρέει. Είναι ήδη στο χείλος της καταστροφής, αφού μόνο και μόνο οι απώλειες από την μείωση εξαγωγής πετρελαίου μέχρι το κλείσιμο του χρόνου ια αγγίξουν τα 45-50 δισ. δολαρίων».

Ο δε Υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε στην σαββατιάτικη Χάρετζ ότι «η ισλαμική θεοκρατία του Ιράν θα πληγεί από μια μεγάλη επανάσταση, όπως αυτή που ανέτρεψε τον Χόσνι Μπουμπάρακ στην Αίγυπτο». Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που έγιναν το 2009 στο Ιράν θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ορμή» και συμπλήρωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια επανάσταση τύπου Πλατείας Ταχρίρ στο Ιράν και «η νέα γενιά είναι διατεθειμένη να θυσιαστεί για το μέλλον της».

Keywords
Τυχαία Θέματα