Ποιοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες κατηγορούνται για «χρυσές μπίζνες»

07:27 9/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Αναζητείται, καθώς φέρεται να διαφεύγει στο εξωτερικό, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης ενώ έχει ήδη συλληφθεί ο διάδοχός του στην ίδια θέση Κλέων Παπαδόπουλος. Εντάλματα έχουν εκτελεστεί και εις βάρος άλλων μελών των δύο διοικήσεων αλλά, βεβαίως, και εις βάρος επιχειρηματιών όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς αλλά και ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται 20 άτομα, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως ίσως και σήμερα.

Εχθές, οι πρώτες πληροφορίες για τις κινήσεις

της δικαιοσύνης προκάλεσαν φρενίτιδα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι, τουλάχιστον, οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι αποτελούσαν επιλογές του κλειστού συστήματος των δύο τότε Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή, με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις ενώ συμμετείχε και σε αρκετές από τις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου εισηγούμενος οικονομικά, πολιτικά ή επικοινωνιακά ζητήματα.

Ο Κλέων Παπαδόπουλος, πάλι, φέρεται να αποτελεί επιλογή του στενού παπανδρεϊκού πυρήνα, ενώ διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με συγγενικά πρόσωπα του τότε Πρωθυπουργού.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει μία ακόμη λεπτομέρεια, που αφορά στον καταζητούμενο επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, ο οποίος έδρασε και με τις δύο κυβερνήσεις, μέσω της Post Bank Green Institute.

Η εταιρεία, που είχε ως στόχο να ενισχύσει την παρουσία του Τ.Τ. στα λεγόμενα «πράσινα δάνεια» συγκροτήθηκε επί εποχής Φιλιππίδη. Σε αυτή συμμετείχε κατά 50% το Τ.Τ. και κατά 50% η εταιρεία C&C International (εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων) του Κ. Γριβέα. Οι μπίζνες του Κ. Γριβέα -ο οποίος παράλληλα με τη συνεργασία είχε λάβει και ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ. χωρίς εξασφαλίσεις- συνεχίστηκαν και επί διοικήσεως Κλέωνα Παπαδόπουλου μέχρι και τις αρχές του 2011 που η σχέση αυτή έληξε με το Τ.Τ. να απορροφά πλήρως την κοινή εταιρεία.

Η έρευνα της δικαιοσύνης αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα, καταδικαστικά ή απαλλακτικά. Ωστόσο, το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπαίνουν δύο επιλογές με σαφείς αναφορές στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς προοιωνίζεται έντονες συγκρούσεις. Εχθές, το Μαξίμου απέφευγε ακόμη και να επιβεβαιώσει την εν εξελίξει επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη όσων είχε διατάξει η δικαιοσύνη. Το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, είναι σαφές πώς, θέλει να μείνει εκτός κάδρου ενώ αμηχανία επικρατούσε στον κύκλο των καραμανλικών στελεχών.

Είναι, πάντως, αδιαμφισβήτητο πως οι διαδοχικές αποκαλύψεις είτε για τα κόκκινα δάνεια του Τ.Τ. είτε για τα εξοπλιστικά είτε τέλος για μικρότερης εμβέλειας ζητήματα συνιστούν μείζον πλήγμα στα δύο κόμματα που κυριάρχησαν πολιτικά από το 1974 μέχρι και πολύ πρόσφατα. Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν πως αν ο Αντ. Σαμαράς πιστωθεί μέρος από την προσπάθεια διαφάνειας της δικαιοσύνης ή ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες με ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί να έχει μία ελπίδα να διασωθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς το μπαμ από την κατάρρευση θα είναι, λένε, πιο ηχηρό…

Keywords
Τυχαία Θέματα