Ποιοι …ποτίζουν την «Ελιά»

Προς ώρας, πάντως, όντες θετικά προσκείμενοι και οι ίδιοι, επιχειρούν να κινούνται διακριτικά, αφήνοντας τους υπογράφοντες το κείμενο να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, προετοιμάζοντας αρχικά την πρωτοβουλία για την Ιδρυτική Συνέλευση του νέου φορέα σε κάποιους μήνες από τώρα, αλλά και την εν γένει μορφοποίηση της προσπάθειας σε τέτοιον. Μετρούν πάντως αντιδράσεις και αναμένουν σαφή τοποθέτηση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας η Αθηνά Δρέττα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και

εκ των υπογραφόντων το κείμενο για αυτό, έκανε λόγο για «αίτημα της κοινωνίας» και «ανάγκη για κάτι καινούριο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για νέο κόμμα, προανήγγειλε εν είδει επόμενων βημάτων τις συναντήσεις με πολιτικές ηγεσίες και προσωπικότητες του χώρου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Μετά τους υπογράφοντες πάντως, με τον τρόπο του, καλεί τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει ενεργά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που υποστήριξε για την κίνηση ότι ενισχύει τον δημοκρατικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό λόγο στην Ελλάδα. «Η συνέχεια θα είναι σημαντική αν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατανοήσουν την αναγκαιότητα συμμετοχής», είπε, προεξοφλώντας τον σεβασμό στην αυτονομία τους και την συμπόρευση κομμάτων, προσώπων και κινήσεων «χωρίς ελιτισμοούς και χωρίς εξουσιολαγνεία». Επιχείρησε δηλαδή να καθησυχάσει όσους πρόθυμους να συμβάλουν στην προσπάθεια για την μη επίδειξη ηγεμονισμού εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Περίπου αυτό, επιχείρησε να ξορκίσει και ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, δηλώνοντας θετικός, αλλά και μιλώντας για ανάγκη μίας «Ελιάς στελεχών», όπου ο καθένας θα διαπραγματεύεται τον εαυτό του. «Αλλιώς, ο δρόμος προς την Ελιά και την ελπίδα μπορεί να γίνει ο δρόμος με τις λεύκες και τα ζόμπι», είπε, ζητώντας το κάλεσμα να απευθύνεται σε όλους. «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά σε μία επέλαση της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε, ζητώντας προοδευτικό πρόσημο στην μετά μνημόνιο εποχή για την χώρα. «Αυτό δεν μπορεί να το υλοποιήσει η σημερινή κυβερνητική συμμαχία. Άρα χρειαζόμαστε μία μεγάλη κεντροαριστερά», συνέχισε.

Για ένα κείμενο που «ανοίγει νηφάλια και ψύχραιμα μια συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και θέτει το θέμα ανασυγκρότησης ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού χώρου που κινείται μεταξύ της συντηρητικής παράταξης της ΝΔ και της νεοκομμουνιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ», μιλούν πολλά ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Καρύδη να ζητά ειλικρινή συζήτηση και στους πολιτικούς φορείς και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. «Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρεται ότι ο μικρός δικομματισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα κεντρικά σημεία αυτού του κείμενου που μας καλύπτει απολύτως και πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων», λέει ο ίδιος, ξορκίζοντας την «τυφλή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στα όρια μιας εμφύλιας σύρραξης».

Μετά πάντως και από την δήλωση στήριξης της προσπάθειας χθες από τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, που φέρεται να είναι και ο επικρατέστερος για την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου της Κεντροαριστεράς, εφόσον το εγχείρημα επιτύχει, παρόμοια στάση κράτησε και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου. Σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Ποια Κεντροαριστερά θέλουμε;», η κίνηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου εκτιμούσε ως θετική προσπάθεια την πρωτοβουλία των 58, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μία δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Δήλωνε δε, έτοιμη να συμβάλει στην εκπόνηση μιας κυβερνητικής πρότασης που θα υπερβαίνει την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, πιστή στην άποψη ότι «κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει».

Ένα πρώτο θετικό σχόλιο πάντως, ήρθε και από τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη, που υπενθυμίζεται ωστόσο ότι είχε διαφωνήσει με την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσει το κόμμα του από την κυβέρνηση. Σημειώνοντας πως κάθε πρωτοβουλία που εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, έχει θετικά χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για ένα ʽσοβαρό κείμενοʼ που υπογράφεται από ανθρώπους, με μία μερίδα εκ των οποίων ο ίδιος έχει ʽπερπατήσει μαζίʼ επί δεκαετίες στους δύσκολους δρόμους της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για την προσωπική του άποψη, ο ίδιος, κατέληξε ότι η όλη πρωτοβουλία έχει ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον πάντως, έχει και μία άλλη «προσωπική άποψη», αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, που «είδε» στην κίνηση «πιθανούς αυριανούς συμμάχους» του κόμματός του. «Καλορίζικοι οι αρτιγέννητοι πιθανοί αυριανοί σύμμαχοί μας σε μια μετεκλογική κυβέρνηση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Ο,τι απομακρύνει την πατρίδα μας από τη συντηρητική διακυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενο. Εξυπακούεται, προσωπική μου άποψη», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα