Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την αιθαλομίχλη

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες, για τα Χριστούγεννα και τις 26 Δεκεμβρίου.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να

χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Αλλά και για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Εχθές, παραμονή Χριστουγέννων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής ανακοίνωσε τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας τη συνέχισης του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων.

Να σημειωθεί ότι το «τοξικό νέφος» πλήττει και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τα Ιωάννινα. Τη Δευτέρα, οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων έφθασαν τα 167 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόκειται για υψηλό ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων που ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια, όριο το οποίο τέθηκε για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα