Ποιο είναι το νέο «πακέτο» μέτρων του Αυγούστου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ της διετίας 2015-2016, πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 και, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει επέκταση υφιστάμενων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης,

η οποία προβλεπόταν να λήξει το 2015.

Η αναφορά αυτή μπορεί επίσης να αφορά τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και να κρύβει μόνιμο φόρο πολυτελείας στα Ι.Χ., νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, νέες αυξήσεις εισιτηρίων και τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

Επίσης, το ΔΝΤ απαιτεί ευθέως αλλαγές –δηλαδή, μειώσεις– στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων, το οποίο «εξακολουθεί να είναι σύνθετο και ανεπαρκές».

Ουσιαστικά ζητά επαναξιολόγηση των προγραμμάτων πρόνοιας με στόχο μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα (ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κλπ).

Για πρώτη φορά στην έκθεσή του το ΔΝΤ δηλώνει ρητά πως «τώρα απαιτείται να τεθούν στόχοι για απολύσεις υπαλλήλων», συμπληρώνοντας πως «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές για να υλοποιήσουν οι Αρχές τους στόχους για μείωση του λειτουργικού κόστους τους και να διασφαλίσουν το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργασιακό δυναμικό του Δημόσιου Τομέα». Ουσιαστικά, το Ταμείο ζητεί οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν αθροιστικά τις 27.000 μέχρι το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι. Οι επιμέρους στόχοι πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι πρώτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας είναι οι Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα