Πιθανή νομοθετική παρέμβαση για το ακατάσχετο

Τρεις βουλευτές της ΝΔ είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά και στους πολίτες, ο νόμος που άνοιξε το δρόμο για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όταν πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Στο απαντητικό του έγγραφο με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντά: «Όσον αφορά το ακατάσχετο, εφόσον μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ξεκαθάρισμα της όλης διαδικασίας, προκύψει

θέμα νομοθετικής παρέμβασης, αυτή θα πραγματοποιηθεί».

Την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Γεωργία Μπατσαρά και Ιορδάνης Τζαμτζής και είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των Δ.Ο.Υ.

Όπως έχουν επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το νόμο που δίνει τη δυνατότητα να παρακρατείται από τραπεζικά ιδρύματα και να αποδίδεται στις Δ.Ο.Υ. μέρος χρημάτων των λογαριασμών, που μπορεί να προέρχεται από μισθούς και συντάξεις – της τάξεως άνω των 1.000 ευρώ το μήνα- των οφειλετών, αλλά και από ενοίκια, αποζημιώσεις από φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες περιοδικές παροχές, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών θυμίζει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. υποχρεούται στη λήψη αναγκαταστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους. Αναφέρει επίσης ότι με τον Κώδικα σήμερα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται το άρθρο 30 του ΚΕΔΕ σύμφωνα με το οποίο, με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τον ανωτέρω νόμο «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε». Με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ΄ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κλπ.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης παραθέτει και τις διατάξεις και εγκυκλίους με τις οποίες παρέχεται στον οφειλέτη του Δημοσίου η δυνατότητα να επιλέξει να υπαγάγει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε περίπτωση που αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα