Πιέσεις να αναλάβει η Ελλάδα την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναλάβει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι εταίροι προκειμένου να «ελαφρύνει» το κυπριακό πακέτο διάσωσης πιέζουν την Αθήνα να αναλάβει την

ενσωμάτωση σε ελληνικές τράπεζες των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει που σημαίνει κεφάλαια ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για τις κυπριακές τράπεζες. Αναλαμβάνοντας την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών (ακριβέστερα του ενεργητικού τους στην Ελλάδα) η Ελλάδα τότε το κυπριακό πακέτο διάσωσης θα μειωθεί ανάλογα!

Πρόκειται για καταθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ενεργητικό τους ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τρεις κυπριακές τράπεζες λειτουργούν καταστήματα στην Ελλάδα, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin) και η -με πολύ μικρότερα μεγέθη- Ελληνική Τράπεζα.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν τη μεταφορά του συνόλου των ελληνικών δανείων και καταθέσεων που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα σε ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική πλευρά, αν και αρχικά αρνητική στην προοπτική αυτή, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι συζητά το θέμα δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τους Κυπρίους.

Καθημερινά πραγματοποιείται μπαράζ επαφών μεταξύ εκπροσώπων των κυπριακών τραπεζών, της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το θέμα. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συρρικνωθεί το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, που σήμερα είναι 7,5 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Με τη μεταφορά των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες θα πετύχουν την άμεση μείωση του μεγέθους τους κατά 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΤτΕ και ΤΧΣ υπογράμμισαν ότι τα κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης δεν επαρκούν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, ενώ αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται και η κυβέρνηση. Παράλληλα και η τρόικα αναγνώρισε ότι η αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του ελληνικού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης. Η ΤτΕ υπογράμμισε ως απαράβατο όρο την ουσιαστική ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών θυγατρικών στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της κίνησης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πιέσει -ως βασικός μέτοχος- τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συναλλαγή. Το ΤΧΣ θα εγκρίνει την εξαγορά κυπριακών στοιχείων μόνο εφόσον οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών τεκμηριώσουν την επιχειρηματική λογική και τα οφέλη μιας εξαγοράς.

Στελέχη τραπεζών μιλώντας υπογραμμίζουν ότι για να είναι ελκυστική μια τέτοια συναλλαγή θα πρέπει εκτός της ανακεφαλαιοποίησής τους να δοθεί και ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων, ακριβώς όπως έγινε στις συναλλαγές της Εμπορικής Τράπεζας, της Γενικής και της Millennium. «Αν δεν συμβεί αυτό», υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας, «απλά δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από καμία ελληνική τράπεζα για τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών». Ο ίδιος υπενθυμίζει την άκαρπη προσπάθεια πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ακριβώς διότι η συναλλαγή δεν κρίθηκε ελκυστική. Όμως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους. Ξεκάθαρα πιέζουν την Ελλάδα να αναλάβει το κόστος. Αυτό που μένει είναι αν υπάρχουν οι αντοχές στην Ελλάδα να …διαπραγματευτεί για την διασφάλιση των δικών της συμφερόντων!

Keywords
Τυχαία Θέματα