Πέθανε ο Γιάννης Καλαμίτσης

Ο Γιάννης Καλαμίτσης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 31 Οκτωβρίου του 1939 και ακολούθησε, αρχικά, το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν έμπορος υφασμάτων και γυναικείων ενδυμάτων.

Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στον Καναδά αλλά σύντομα εγκατέλειψε το αντικείμενο. Έκανε διάφορες εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και έγραψε επιθεωρήσεις και στίχους που είχαν μεγάλη επιτυχία.

Ασχολήθηκε

ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, τη ζωγραφική, την οινοποιία και την ξυλουργική.

Ξεχωριστή ήταν η πορεία του στο ραδιόφωνο, η οποία ξεκίνησε το 1990 από τον ΑΝΤ1 με την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινές χειρηλασίες», την οποία στη συνέχεια μετέφερε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ενώ η τελευταία του ραδιοφωνική παρουσία ήταν στον Real fm.

Ο Γιάννης Καλαμίτσης έχει γράψει πάνω από 400 τραγούδια, μερικά από τα οποία θεωρούνται στιχουργικά διαμάντια του ελληνικού ρεπερτορίου (Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι, Θα σ’ αγαπώ, Χώμα Ελληνικό κτλ).

Κάποια εξ’ αυτών έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Τουρνάς, Χρήστος Δάντης).

Ο Γιάννης Καλαμίτσης αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη υγεία του, καθώς έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και υποβαλλόταν επί χρόνια σε αιμοκάθαρση, γεγονός που είχε επηρεάσει την κατάσταση της υγείας του.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Καλαμίτση εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αφήνει σε όλους μας παράδειγμα ήθους και εντιμότητας, αλλά και αθάνατα δημιουργήματα μιας ανήσυχης, αιχμηρής και ισχυρής πένας».

Keywords
Τυχαία Θέματα