Περιορισμένα έσοδα στα ταμεία από την ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε με έγγραφό του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στα 350 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και αυτό θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του 2014.

Για τα έσοδα του ΚΕΑΟ είχαν καταθέσει ερώτηση 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη ζητούσαν από τον κ. Βρούτση να ενημερωθούν αν τα έσοδα

αυτά θα κατευθυνθούν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων ή αν θα εξυπηρετήσουν το χρέος της χώρας.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο έγγραφό του, «τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν έσοδα των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, στους οποίους αποδίδονται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η κεντρική διαχείριση της απόδοσης οφειλών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΚΕΑΟ».

Όπως εξάλλου ενημερώνει ο υπουργός, «το ποσό από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και πρέπει να εισπραχθεί έως το τέλος του 2014 είναι 350.000.000 ευρώ».

Καμπανάκι από την Κομισιόν

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εισπράξεων των οφειλόμενων εισφορών από το ΚΕΑΟ έκρουσε στην πρόσφατη έκθεσή της και η Κομισιόν, η οποία εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στη ρύθμιση – και συνεπώς δεν απαιτείται οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς – αλλά στο γεγονός ότι ακόμη και οι οφειλέτες που μπαίνουν στη ρύθμιση, δεν συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός, αφού ήδη, τα έσοδα των ταμείων από ληξιπρόθεσμες οφειλές βαίνουν μειούμενα σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Αποτυχία η ρύθμιση και στον ΟΓΑ

Εντωμεταξύ, περιορισμένη είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εχθές, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Ταλιαδούρου, επί συνόλου 294.665 οφειλετών, μόλις 25.404 (ποσοστό 8,6%) έχουν υποβάλλει την σχετική αίτηση και έχουν υπαχθεί στους όρους στις ρύθμισης.

Υπάρχουν επίσης άλλοι 20.984 οφειλέτες, που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις του Οργανισμού και τώρα αποδέχτηκαν τους όρους της τρέχουσας ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 37 δόσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι 248.277 ασφαλισμένοι, που παρά το γεγονός ότι είναι οφειλέτες, αρνούνται να μπουν στη ρύθμιση, χωρίς ως τώρα να έχουν υποστεί κάποιες από τις πιθανές συνέπειες (κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).

Keywords
Τυχαία Θέματα