Περιφερειάρχες: Από τη λαδομπογιά στο διαλυτικό χρωμάτων

Το πολιτικό σύστημα αγαπάει τις προφάσεις, τα προσχήματα και τα υπονοούμενα. Ενίοτε, προκειμένου να μην εκτίθεται, λατρεύει τις μάσκες, τα σπατουλαρίσματα και τις πλαστοπροσωπίες. Σε αυτό το μοτίβο τέσσερις υποψήφιοι περιφερειάρχες ζήτησαν με κοινή επιστολή στην εταιρεία που θα συγκεντρώσει και θα μεταδώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, απόψε το βράδυ, να μη βάλει πράσινο ή μπλε χρώμα δίπλα στο όνομά τους !

Η επιθυμία τους θα ήταν, ενδεχομένως,

κατανοητή αν είχαν μόλις προσγειωθεί από το απώτερο διάστημα στο εγχώρια πολιτική σκηνή. Θα γινόταν, ακόμα αντιληπτή η συγκεκριμένη επιδίωξη τους αν είχαν καταφέρει να υπερβούν το πολιτικό τους γονίδιο ή, τουλάχιστον, έμπρακτα και έγκαιρα απεξαρτηθεί από το κομματικό τους παρελθόν.

Εν προκειμένω, όμως, η πρόθεσή τους να πλασαριστούν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μακριά από γαλάζιους και πράσινους χρωματισμούς, ξεπερνά την εκδήλωση αχαριστίας αγγίζοντας τα όρια της παρωδίας. Εκτός πια αν ο επιτηδευμένος αυτοσαρκασμός τους έχει αγγίξει ανατρεπτικά το άμετρο βάθος της ειρωνείας. Ωστόσο μια τέτοια παράσταση υπό το τίτλο “Ημέρα Ανεξαρτησίας”δεν είναι αμέσως εύληπτη , για να μη πω προσβλητική, για τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους. Πόσο μάλλον που αυτή ανεβαίνει στο στενό γεωγραφικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους;

Χώρια που και οι τέσσερις περιπτώσεις είναι τόσο καραμπινάτες κομματικά ώστε αδυνατούν να δουλέψουν ψιλό γαζί το κόσμο. Από πού και ως που, για παράδειγμα, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σηκώνει το λάβαρο του “ανεξάρτητου”; Ειδικότερα όταν ακόμα και πέτρες στα Δωδεκάνησα γνωρίζουν ότι η 30χρονη αυτοδιοικητική του σταδιοδρομία οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ;

Πότε θυμήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ότι ο συνδυασμός του είναι ασυναφής με τα χρώματα της ΝΔ; Μήπως στη περίπτωση της βολικής του αμνησίας κάποιος πρέπει να του υπενθυμίσει ποιο κόμμα υπηρέτησε ο παππούς του και ο αείμνηστος πατέρας του, ενώ στο ίδιο θητεύει ακόμα η μητέρα και ο θείος του; “Στο κάτω κάτω ας ρωτήσει κάποιο συγχωριανό του στο Καρπενήσι με ποιες ιδεολογικές λαδομπογιές είναι βαμμένοι αυτοί που τον εξέλεξαν εκεί δήμαρχο” λένε οι συντοπίτες του.

Με ποιο, ακόμα, όνειρο χειραφέτησης και απογαλακτισμού του από τη γαλάζια παράταξη ξύπνησε ένα πρωί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που έριξε αιφνιδίως στη λήθη τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές του 2007 και του 2009; “ Έτσι, άραγε, αποτίει φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του που εκλεγόταν αδιαλείπτως επί 22 χρόνια βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ;” αναρωτιούνται οι γαλάζιοι συμπολίτες του.

Τέλος, η αποποίηση της πράσινης απόχρωσης του ΠΑΣΟΚ από το Γιάννη Σγουρό, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, φαντάζει σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του Νομού σαν λιπόψυχη εγκατάλειψη του κόμματός του το οποίο τον στήριξε και τον εξέλεξε Νομάρχη και Περιφερειάρχη εδώ και 12 χρόνια. “ Ποιον κοροϊδεύει με το μανδύα του ανεξάρτητου; Αν πραγματικά ντρεπόταν που το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά, άρα δεν του είναι πλέον τόσο χρήσιμο όσο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ας μην έβαζε υποψηφιότητα” λένε παλιοί ομοϊδεάτες του.

Γίνεται , έτσι, φανερό ότι μια μερίδα αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του παλαιού δικομματισμού, που συγκροτεί την σημερινή κυβέρνηση, δεν θέλει να φορέσει τη χρωματισμένη ετικέτα τόσο της βαριά τραυματισμένης συντηρητικής παράταξης όσο και της κατακερματισμένης κεντροαριστερής. Κυρίως επειδή δεν θέλουν να χρεωθούν ενδεχόμενη εκλογική, κομματική ή κυβερνητική φθορά.

Ωστόσο με το άλλοθι του δήθεν ανεξάρτητου δεν επιχειρούν μόνο να συγκαλύψουν την κομματική τους προέλευση ούτε με τη καινούργια τους ταυτότητα να γίνουν προπομποί μιας νέας πολιτικής γεωγραφίας. Αντίθετα προσπαθούν μικροπολιτικά να ψαρέψουν ψήφους σε θολά νερά. Επιβεβαιώνοντας ότι αδυνατούν να εννοήσουν το βίο τους εκτός αυτοδιοικητικών θώκων. Μόνο που με την επιλογή του λευκού χρώματος πλάι στη σηματοδότηση των συνδυασμών τους διακινδυνεύουν, αν περάσουν στο δεύτερο γύρο, να βρουν μαύρο στην κάλπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα