Παρεμβάσεις της τρόικας καθ’ υπόδειξη επιχειρηματιών

Ο ευρωβουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση του τότε εκπροσώπου της Επιτροπής στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ για «καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, ακολούθησε η νομοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με τον πολυνόμο 4002/11. Όπως υπογραμμίζει ο Κρ. Αρσένης, η πρόταση του εκπροσώπου της Επιτροπής ήρθε κατόπιν επαφών που είχε κατά δήλωσή του με τους «πιο σημαντικούς ανθρώπους

της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει: «Η θεσμοθέτηση της “τουριστικής κατοικίας” δίνει το δικαίωμα σε λίγους μεγάλους εργολάβους, developers και κτηματομεσίτες να κτίζουν ιδιωτικά χωριά προς πώληση, με ανύπαρκτες διαδικασίες έγκρισης, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, χωρίς δημόσιους χώρους αλλά και με πολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης από ό,τι ισχύει για τους πολίτες της χώρας. Η “τουριστική κατοικία” δοκιμάστηκε στην Ισπανία και κατέληξε στην καταστροφή των ακτών της, στην υποβάθμιση του τουρισμού της. Οδήγησε σε εκατομμύρια απούλητες κατοικίες οι οποίες είναι ο κύριος λόγος κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας».Όπως υποστηρίζει, «αποτελεί την οριστική κυριαρχία του τυχοδιωκτισμού έναντι του τουρισμού και του κοινού μας μέλλοντος».

Ο Κρ. Αρσένης καλεί την Κομισιόν να εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει από το άρθρο 42 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1049/2001 και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα