Παρεμβάσεις Ποδηματά για τον ρόλο της τρόικας

«Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση αλλά χρειάζεται να έχουμε και τη δύναμη να αναγνωρίσουμε και τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της κρίσης για να μπορούμε να αντλούμε διδάγματα και να τα διορθώνουμε». Αυτό τόνισε η κ. Ποδηματά απευθυνόμενη στον Ζαν Κλοντ Τρισέ και πρόσθεσε «ότι τα προγράμματα κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους» ενώ υπενθύμισε ότι «το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είχε υπερδιπλάσιο κόστος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί ενώ χρειάστηκε να αναθεωρηθεί δύο φορές».

Στη συνέχεια, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

ρώτησε τον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΤ τα εξής: «Έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή κάποιων πτυχών του προγράμματος προσαρμογής αλλά είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι αρκεί αυτό για να εξηγήσει την κατάσταση που σας περιγράφω; Πέρα από τις καθυστερήσεις και με την εμπειρία που διαθέτουμε σήμερα, δεν θεωρείτε ότι υπήρχαν και λάθη στον αρχικό σχεδιασμό; Ήταν η ορθή και η μόνη επιλογή η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, η άρνηση κάθε συζήτησης για αναδιάρθρωση του χρέους όταν εσείς ο ίδιος σε τόσες ευκαιρίες έχετε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα;».

Ο κ. Τρισέ συμφώνησε με την κ. Ποδηματά ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης επικεντρώνοντας όχι στο πώς να αποφύγουμε μια παγκόσμια κρίση αλλά πώς να μην εκθέσουμε στην κρίση τις πιο ευάλωτες χώρες στην επικράτεια μιας αναπτυγμένης οικονομίας, της ευρωζώνης. Και οι πιο ευάλωτες χώρες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν οι χώρες αυτές που έδειχναν σημάδια ότι χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που έχουμε πάρει θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε αυτό στο μέλλον».

Σχετικά με το Ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι «ο λόγος που το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε ήταν ο τρόπος λειτουργίας του κράτους καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά δεν εφαρμόζονταν ποτέ».

Στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ στο πλαίσιο της ίδιας Έκθεσης, η κ. Ποδηματά απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Όλι Ρεν ρώτησε τα εξής: «Κ. Ρεν εάν ήταν να ξανασχεδιάσετε από την αρχή, σήμερα, το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα θα κάνετε ακριβώς το ίδιο ή θα εισηγούσασταν κάτι διαφορετικό; Επίσης, επειδή ξεκινάει η έκτη αξιολόγηση προγράμματος στην Ελλάδα, σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ανεργία και ύφεση, όπως για παράδειγμα μία μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως φαίνεται να εισηγείται το ΔΝΤ και με κάποια μέτρα μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους από την άνοιξη και μετά;»

Ο κ. Ρεν αποφεύγοντας να αναφερθεί στην αξιολόγηση του προγράμματος απάντησε ότι «ένα μάθημα που πήραμε είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε συγκροτήσει την Task Force στην Ελλάδα νωρίτερα διότι δεν γνωρίζαμε τα εμπόδια κατά την οικονομική προσαρμογή όπως για παράδειγμα στην φορολογική διοίκηση» ενώ πρόσθεσε ότι «αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα, για παράδειγμα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στη δημόσια διοίκηση, η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα και γι ‘αυτό διορθώσαμε την αρχική αυτή παράλειψη το 2012 με τη δημιουργία της Task Force για την Ελλάδα, στόχος της οποίας είναι η στήριξη της Ελλάδας μέσω τεχνικής βοήθειας σε κρίσιμους τομείς των μεταρρυθμίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα