Παράταση και επισήμως για την Πορτογαλία

«Τα νέα όρια του ελλείμματος είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2013, 4% το 2014 και 2,5% το 2015», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκάσπαρ, μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας που θα προκαλέσει φέτος ύφεση

2,3% στην Πορτογαλία, δήλωσε ο Γκάσπαρ. Η προηγούμενη εκτίμηση της ύφεσης ήταν 1%. Ο Πορτογάλος υπουργός αναμένει νέα αύξηση της ανεργίας, στο 18,2% φέτος και στο 18,5% το 2014.

Η πορτογαλική κυβέρνηση υπολογίζει σε 4,9% το έλλειμμα του 2012. Όπως όμως ανέφερε ο Γκάσπαρ, οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη τις εισπράξεις από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης πορτογαλικών αεροδρομίων, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να ανέλθει ως και 6,6%.

Έσπευσε, πάντως, να αναφέρει ότι η τρόικα αξιολόγησε θετικά την πρόοδο της Λισαβόνας. «Η εκτίμηση ήταν θετική», είπε. «Με την καταβολή της όγδοης δόσης των 2 δισ. ευρώ, θα έχουμε λάβει σχεδόν το 90% του χρηματοπιστωτικού σκέλους του προγράμματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «θα ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, τον Ιούνιο του 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα