Παραμένει η ένταση στο Γιβραλτάρ

17:18 9/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα η αναμονή στα χερσαία σύνορα της Ισπανίας-Γιβραλτάρ είναι πολύωρη με την ισπανική αστυνομία να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους.

Επιπλέον, οι όγκοι σκυροδέματος (70) που έριξαν οι αρχές στο Γιβραλτάρ για να οριοθετήσουν την περιοχή τους και με απώτερο στόχο να εμποδίσουν τους Ισπανούς ψαράδες να επιχειρούν στην περιοχή προκαλεί ωθώντας την ισπανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «αυθαίρετη ενέργεια σε νερά που δεν είναι δικά τους», τονίζοντας παράλληλα ότι παραβιάζονται περιβαλλοντικοί νόμοι και βλάπτεται η αλιεία της Ισπανίας.

Η Ισπανία προτίθεται

να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντά της όσον αφορά το Γιβραλτάρ, διεμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς έχει αναζωπυρωθεί η ένταση με τη Βρετανία σχετικά με την υπεράκτια αυτή κτήση της, η οποία αποτελεί προαιώνια διεκδίκηση και της Μαδρίτης.

«Θα λάβουμε όλα τα έννομα και κατάλληλα μέτρα για να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των Ισπανών», δήλωσε ο Ραχόι μετά τη συνάντησή του για το θέμα αυτό με τον βασιλέα Χουάν Κάρλος στην Πάλμα της Μαγιόρκας, στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC στέλνει στην περιοχή ένα μικρό στόλο από πολεμικά πλοία. Ωστόσο αξιωματούχοι του βρετανικού ναυτικού δηλώνουν πως επρόκειτο για προγραμματισμένο εδώ και καιρό διάπλου των πλοίων από εκεί πριν πάνε στην Μέση Ανατολή.

Επίσης όπως έγινε γνωστό οι ισπανικές αρχές είναι ενήμερες για την ναυτική επιχείρηση και μάλιστα έχουν δώσει άδεια ελλιμενισμού στην ναυτική βάση Ρότα που βρίσκεται κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα