Παραλίγο σύρραξη με τους Καραμανλικούς

Τελικά η Ελλάδα έθεσε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Πρακτικώς, ποτέ. Αυτό άλλωστε ισχυρίστηκε και η Αθήνα στην εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων στη Χάγη.

Με άλλα λόγια, το ελληνικό όχι υπήρξε μεν, ουδέποτε ετέθη επισήμως δε καθώς τότε, τον Απρίλιο του 2008, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ

αποφάσισαν να μην δοκιμάσουν τις αντοχές της Συμμαχίας.

Έκτοτε, το «βέτο Καραμανλή» κυριάρχησε μεν στα ΜΜΕ προς οικοδόμηση της εικόνας των πρώην Πρωθυπουργού, όχι όμως και στον επίσημο λόγο της Ελλάδας και του υπουργείου Εξωτερικών. Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής σχετικά με το ζήτημα σήκωσε σκόνη, μάλλον χωρίς λόγο.

Οι ακραιφνείς καραμανλικοί κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διαφυλάξουν το κεκτημένο ωστόσο ήταν πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη κοντά στον τότε Πρωθυπουργό, όπως οι Ευάγγελος Αντώναρος, Προκόπης Παυλόπουλος και βέβαια ο τότε εκπρόσωπος τύπου του Υπ.Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απέφυγαν να ανοίξουν μέτωπο με τον κ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι, τύποις, σε όσα είπε έχει δίκιο. Την ίδια στιγμή, στελέχη στο ευρύτερο περιβάλλον όπως οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Κώστας Πουπάκης εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και από κοντά τους οι Πάνος Καμμένος και Χρήστος Ζώης που επενδύουν στην πατριωτική δεξιά.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ζήτημα των Σκοπίων, με το ιστορικό βάρος που έχει, δεν προσφέρεται για εύκολες αντιδράσεις και εντυπωσιασμούς. Σε αυτή τη λογική οι καραμανλικοί του «στενού πυρήνα» κινήθηκαν προκειμένου να διατηρήσουν την επιτυχία της τότε κυβέρνησης, χωρίς να πουν τη λέξη… «βέτο».

«Να θυμίσω τι έγινε το στο Βουκουρέστι: Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έπεισε με τα επιχειρήματα και τη στάση της ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ» σχολίασε στο λογαριασμό του στο twitter ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Ως παρών στο Βουκουρέστι ξεκαθαρίζω: Η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους με τη σταθερή της θέση. Το ΝΑΤΟ ομόφωνα αρνήθηκε την ένταξη των Σκοπίων. Στο Βουκουρέστι το 2008 η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους με τη σταθερή της θέση. Το ΝΑΤΟ ομόφωνα αρνήθηκε τη-χωρίς λύση- ένταξη των Σκοπίων», επεσήμανε και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του Ευριπίδη Στυλιανίδη: «Στο Βουκουρεστι η Ελλάδα δεν έμεινε μόνη γιατί δημιούργησε έγκαιρα συμμαχίες. Η διορατικότητα είναι δύναμη στην εξωτερική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα