Παραιτήθηκε αιφνιδίως η αιγυπτιακή κυβέρνηση

«Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας», τόνισε ο Ελ Μπεμπλάουι σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο Μπεμπλάουι διορίστηκε πρωθυπουργός μετά την ανατροπή από το στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Η εν λόγω

απόφαση ελήφθη ύστερα από 15λεπτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο αρχηγός του στρατού στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ήταν υπουργός Άμυνας της παραιτηθείσας κυβέρνησης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι να διαχειριστεί τις υποθέσεις της κυβέρνησης ως το διορισμό νέου πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ Αχράμ. «Η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια να βγει η Αίγυπτος από τη στενωπό όσον αφορά την ασφάλεια, τις οικονομικές πιέσεις και την πολιτική αναταραχή», είπε ο Μπεμπλάουι σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Για να διεκδικήσει την προεδρία ο Σίσι όφειλε να παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων. «Η παραίτηση της κυβέρνησης ήταν ένα απαραίτητο βήμα πριν από την ανακοίνωση του Σίσι ότι θα διεκδικήσει την προεδρία», δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί ο Σίσι δεν ήθελε να φανεί ότι ενεργεί μόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα