Παραγραφή λόγω των διπλών εκλογών;

Υπάρχει πιθανότητα ακόμη κι αν βρεθούν αποδείξεις ενοχής του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εκείνος να μην βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με το ειδικό δικαστήριο; Κι όμως υπάρχουν, όπως με σκεπτικισμό παραδέχονται πολιτικοί και καθηγητές συνταγματικού δικαίου. Κι αυτό λόγω του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών και του συντάγματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής

συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η δίωξη μπορεί να ασκηθεί και από την επόμενη Βουλή που προκύπτει μετά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος εντός προθεσμίας δύο συνόδων, σχηματικά εντός δύο ετήσιων περιόδων λειτουργίας της Ολομέλειας.

Ως υπόθεση εργασίας, εφόσον το αποδιδόμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου αδίκημα φαίνεται να έχει συντελεστεί το 2010 ως επόμενη «βουλευτική περίοδος» νοείται η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαίου, η οποία συνεκλήθει σε σώμα, ορκίστηκε και διαλύθηκε εντός 48 ωρών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται όσοι κρίνουν ότι ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με το νομικό έκτρωμα της παραγραφής.

Ωστόσο, η περίπτωση της Βουλής του Μαΐου αποτελεί «ειδική περίπτωση» καθώς είχε ελάχιστη διάρκεια, σημειώνουν όσοι επιχειρηματολογούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή. Κατά τη λογική αυτή, η Βουλή του Μαϊου, καθώς δεν διήρκεσε τουλάχιστον δυο τακτικές συνόδους, δεν μπορεί να υπολογισθεί ως προς την αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής και, συνεπώς, δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής ενδεχόμενων ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, και συνεπώς δυνατότητα της παρούσας Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Δύο στοιχεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα:

• Πρώτον, το ζήτημα της παραγραφής θα τεθεί εκ των πραγμάτων. Ακόμη κι αν δεν γνωμοδοτήσει η Βουλή, που το πιθανότερο είναι να μην το πράξει, θα κληθεί να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο, όπως έπραξε και στην περίπτωση του Βατοπεδίου όταν και αποφάνθηκε για την παραγραφή της υπόθεσης σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα και δεν προχώρησε στην επί της ουσίας αξιολόγηση της υπόθεσης και, ενδεχομένως, την εκδίκασή της στο Ειδικό Δικαστήριο.

• Δεύτερον, η προανακριτική επιτροπή με αντικείμενο τις ευθύνες Παπακωνσταντίνου θα δρομολογηθεί κανονικά, ανεξαρτήτως παραγραφής. Και, μάλιστα, με πρωτοβουλία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα