ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»

Δραματικοί ήταν οι τόνοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών, σε ό,τι αφορά τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα, ο Κάρολος Παπούλιας  παρουσίασε στοιχεία-σοκ στους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κάρολος Παπούλιας είχε ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την τελευταία πρόταση (αυτή που ναυάγησε σήμερα…)

περί κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων ή τεχνοκρατών. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να πείσει τους παρόντες πολιτικούς αρχηγούς να «τα βρουν» και να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, ο Πρώτος Πολίτης επικαλέστηκε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, αλλά και με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

«Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί. Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι την ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό», επισήμανε ο Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «η αντοχή των τραπεζών αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή».

Πάντως, ακόμη και αυτά τα στοιχεία περί τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν τις σκοπιμότητες και τον πολιτικό σχεδιασμό ενός εκάστου των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Διαβάστε όλα τα πρακτικά της συνάντησης:

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα