Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πλεόνασμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τελικά το 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προσδιόριζαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι τα κονδύλια που θα δοθούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους αμβλύνονται οι διαφωνίες μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό του

2014 και το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει μετατοπιστεί στο κενό του 2015 (δηλαδή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και στα διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα κυρίως στην περιοχή του Δημοσίου, καλύπτεται το κενό του 2015 (υπολογίζεται στο 1δισ. ευρώ το «κενό», ενώ η τρόικα το ανεβάζει στα περίπου 3δισ. ευρώ), ενώ ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.

«Το ακριβές κενό θα φανεί σε επόμενη διαπραγμάτευση και όχι στην τωρινή. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε δημοσιονομικό κενό, τώρα, για το 2015. Καλυπτόμαστε από τα μέτρα που έχουμε δώσει μέσω του Μεσοπρόθεσμου» είπε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται αρχές Φεβρουαρίου να καταφθάσουν στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής λίγο αργότερα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα