Παναμάς: Εύσημα ΟΗΕ για την ακινητοποίηση του βορειοκορεάτικου φορτηγού

Ο γγ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα την υπόθεση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε ο Παναμάς, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν. «Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας»,

αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. «Ο Γενικός Γραμματέας αναμένει την έκβαση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση και είναι σίγουρος ότι η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβει άμεσα το ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα που αφορούν στις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές. Όσον αφορά στο πλοίο, αυτό εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα καθώς διέσχιζε τη διώρυγα του Παναμά, ενώ οι τοπικές αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα το πλήρωμα αφού ανακάλυψαν 240 τόνους αμυντικών όπλων «παλαιάς τεχνολογίας».

Εν τω μεταξύ η Βόρεια Κορέα απαίτησε σήμερα την απελευθέρωση του φορτηγού πλοίου της υποστηρίζοντας τη νομιμότητά του και χαρακτηρίζοντας τις αρχικές υποψίες της αστυνομίες περί ναρκωτικών ως «μυθοπλασία».

«Οι αρχές του Παναμά συνέλαβαν απερίσκεπτα τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος με τη δικαιολογία ότι διεξήγαγαν «έρευνα για ναρκωτικά», χωρίς όμως να βρουν ουσίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. «Το φορτίο δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από παλαιά όπλα, τα οποία πρόκειται να σταλούν πίσω στην Κούβα, μετά την επισκευή τους, βάσει νόμιμης σύμβασης», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο της δηλώσεις του εκπροσώπου. «Οι αρχές του Παναμά θα πρέπει να απελευθερώσουν τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο χωρίς καθυστέρηση».

Οι αρχές του Παναμά αναμένουν την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο με τα όπλα που ανακαλύφθηκαν στο βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο και να τους παράσχουν συμβουλές για το πώς θα κινηθούν στο εξής.

Keywords
Τυχαία Θέματα