Πάμε σινεμά;

Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι (The Hobbit: An Unexpected Journey)

Του Πίτερ Τζάκσον. Διάρκεια: 2 ώρες και 49 λεπτά. Με τους: Ίαν ΜακΚέλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ.

Θυμάστε τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών»; Κάπως έτσι είναι και το «Χόμπιτ». Η ταινία αναπαριστά κινηματογραφικά τα έξι πρώτα κεφάλαια του ομώνυμου βιβλίου του Τόλκιν που αφηγείται την ιστορία του Μπίλμπο Μπάγκινς, θείου του Φρόντο, προτού ο Σάουρον αρχίσει να εξαπολύει το μένος του. Χόμπιτ, νάνοι, Ορκ, ξωτικά, το Γκόλουμ, το πολύτιμο δαχτυλίδι, σκοτεινές δυνάμεις

που απειλούν να βυθίσουν σε ακόμα πιο σκοτεινό έρεβος τη Μέση Γη παρελαύνουν επί 169 λεπτά στη μεγάλη οθόνη.

Μόνο που το συγκεκριμένο ταξίδι δεν έχει την ίδια μαγεία, ούτε την ίδια αγωνία με τον σκοτεινό χαρακτήρα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών». Πλησιάζει περισσότερο σε παιδικό παραμύθι και η συνάφειά τους οφείλεται στα ίδια μοτίβα και την οικειότητα που έχει κατακτήσει το κοινό με τους χαρακτήρες με τις προηγούμενες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Τζάκσον. Ωστόσο, είναι μια αρτιότατη τεχνικά αλλά και καλλιτεχνικά ταινία, καθώς ενσωματώνει σημαντικούς νεωτερισμοί, με κυρίαρχο τα 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο (που δεν τα είδαμε στην ειδική προβολή εδώ), τα οποία αποδίδουν μια πραγματικά «πλούσια 3D» εμπειρία .

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The Perks of Being a Wallflower)

Του Στίβεν Τσμπόμπσκι. Διάρκεια: 1 ώρα και 42 λεπτά. Με τους: Έμα Γουότσον, Λόγκαν Λέρμαν, Έζρα Μίλερ.

Ένας ευφυής και σκεπτικός 15χρονος προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ένας πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση νεαρός και μια όμορφη κοπέλα. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, και, τελικά, στον έρωτα.

Η ταινία αναδεικνύει με χαμηλούς τόνους και λιτό λόγο τα επίκαιρα νεανικά προβλήματα. Η ιστορία τοποθετείται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή του τέλους της δεκαετίας του 1990, ενώ το υποβλητικό soundtrack που ντύνει την ταινία υπενθυμίζει ότι η μουσική είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εφηβείας. Ευχάριστη νεανική κομεντί με νοσταλγικές πινελιές τρυφερότητα και ουσιαστικό προβληματισμό για ένα μέλλον γεμάτο πιθανότητες.

Άνθρωποι σαν κι εμάς (People like us)

Του Άλεξ Κέρτσμαν. Διάρκεια: 1 ώρα και 54 λεπτά. Με τους: Κρις Πάιν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Μισέλ Φάιφερ.

Ένας καπάτσος 20χρονος έμπορος μετά από μια επαγγελματική αποτυχία μαθαίνει ότι ο πατέρας του, παλιός ροκάς, βρίσκει αιφνίδιο θάνατο. Με το ζόρι γυρίζει στο πατρικό του για να τακτοποιήσει τα κληρονομικά και να επανασυνδεθεί με την μητέρα του. Και ενώ ικανοποιεί τις τελευταίες επιθυμίες του πατέρα του, ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Έχει μια άγνωστη σε εκείνον ετεροθαλή αδερφή, η οποία είναι αλκοολική και ανύπαντρη μητέρα. Επιχειρεί να τη γνωρίσει, τις κρύβει ποιος είναι και στη πορεία αναθεωρεί όσα πίστευε για την οικογένειά του καθώς επανεξετάζει τις δικές του επιλογές και ευθύνες. Κάτι παραπάνω από δραματική κομεντί ή μοντέρνο μελόδραμα, η ταινία χωρίς εντάσεις στη αφήγηση είναι ζεστή, ανθρώπινη με ζωντανούς διαλόγους ανάμεσα σε ευάλωτους με τάση για λάθη και πάθη ανθρώπους. Αν όχι σαν εμάς , τουλάχιστον σαν κι εμάς.


Teddy Bear

Του Μαντς Ματίεσεν. Διάρκεια: 1 ώρα και 32 λεπτά. Με τους: Κιμ Κολντ, Ντέιβιντ Γουίντερς, Λαμάιπορν Χουγκάρντ.

Ένας αγαθιάρης μποντιμπιλντεράς που μένει με την αυταρχική μητέρα του σε κάποιο προάστιο της Κοπεγχάγης και δεν είχε ποτέ του κορίτσι αποφασίζει, παρακινημένος από ένα θείο του να αναζητήσει την αγάπη ταξιδεύοντας στην Πατάγια. Λέει ψέματα στη μητέρα του ότι θα πάει στην Γερμανία και παθαίνει πολιτισμικό σοκ φτάνοντας στον προορισμό του.

Η αυθάδης συμπεριφορά των κοριτσιών στην Ταϊλάνδη και το επί πληρωμή σεξ έρχεται σε σύγκρουση με την ιδέα της ζεστής σχέσης που εκείνος αναζητά ως ρομαντικός κάτω από την «πανοπλία» των εξογκωμένων μυών του. Τη στιγμή που είναι έτοιμος να χάσει κάθε ελπίδα, συναντά απροσδόκητα μια μικροσκοπική και απελπισμένη Ταϊλανδή η οποία έχει την διάθεση να ενδώσει με κάθε τρόπο για να ξεφύγει από την προσωπική της μιζέρια. Στερεοτυπική καταγραφή κρίσιμων προβληματισμών και μέτρια κινηματογραφική υλοποίηση από το Δανό σκηνοθέτη που εξελίσσουν σε γλυκανάλατο μελόδραμα μια έξυπνη και τρυφερή ιδέα

Έγκλημα στη λίμνη (La Sirga)

Του Γουίλιαμ Βέγκα. Διάρκεια: 1 ώρα και 28 λεπτά. Με τους: Χογκίς Σεουδίν Άριας, Χούλιο Σέσαρ Ρόμπλε

Ξεριζωμένη από τις ένοπλες συγκρούσεις μετά τη σφαγή των γονιών της στο μέρος που μεγάλωσε, μια νεαρή κοπέλα προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, στο παρακμιακό πανδοχείο του θείου της στις ακτές μιας μεγάλης λίμνης, στην ορεινή ζώνη των Άνδεων. Η σχέση της με τους μοναχικούς ανθρώπους του περιβάλλοντός της μεταφέρεται μέσα από τις ονειρικές εικόνες που κουβαλούν τον απόηχο της βίας και της φοβίας της.

Υπέροχα πλάνα νεορεαλιστικής αισθητικής και ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων της ζωής στην απομονωμένη κολομβιανή ενδοχώρα που δοκιμάζεται από το συνεχή εμφύλιο πόλεμο αλλά και τη διαρκή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Marley

Ντοκιμαντέρ του Κέβιν ΜακΝτόναλντ. Διάρκεια : 2 ώρες και 24 λεπτά.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Αγγίζοντας το κενό» προσεγγίζει τη ζωή του Μπομπ Μάρλεϊ, αν και η ιστορία του Τζαμαϊκανού θρύλου της reggae δε χρειαζόταν μάλλον κινηματογραφική βοήθεια για να αποδοθεί συναρπαστικά. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης ΜακΝτόναλντ τη χειρίζεται με σεβασμό, οξυδέρκεια και αγάπη επιχειρώντας να δείξει τον Marley πίσω από τον θρύλο αναλύοντας την προσωπικότητά του καλλιτεχνικά, κοινωνικά, πολιτικά και προσωπικά. Ένας λόγος παραπάνω για να υπενθυμίσει όλους τους λόγους για τους οποίους ακούγεται ακόμα η μουσική του.

Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο (Dans la maison)

Του Φρανσουά Οζόν. Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά. Με τους: Φαμπρίς Λουκινί, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Εμανουέλ Σενιέ.

Ένα 16χρονο αγόρι προσπαθεί να τρυπώσει στο σπίτι ενός συμμαθητή του για να εμπνευστεί να γράψει για την εργασία του στο σχολείο. Εντυπωσιασμένος από το ιδιότροπο αλλά χαρισματικό αγόρι, ο δάσκαλος του επαναπροσδιορίζει τη διάθεση του για διδασκαλία, αλλά η εισβολή προκαλεί μια σειρά από ανεξέλεγκτα γεγονότα.

Χαμηλών τόνων δημιούργημα του Φ. Οζόν, ο οποίος αξιοποιώντας το εξαιρετικό κείμενο του Juan Mayorga μελετά με αριστοτεχνικό τρόπο τη καθημερινότητα της γαλλικής μεσοαστικής τάξης τα στερεότυπα και τις νευρώσεις της. Κυρίως, όμως, μπλέκει τον σινεμά με τη λογοτεχνία και την κομεντί με ψήγματα θρίλερ, καθώς η φαντασία είναι ο μοχλός κίνησης μιας ενδιαφέρουσας ιδέας σ’ ένα διανοητικό παιγνίδι χειραγώγησης όπου τα όρια ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα είναι απροσδιόριστη.

Η καρδιά ενός σκύλου (Sobachye serdtse)

Του Βλαντιμίρ Μπόρτκο. Διάρκεια: 2 ώρες και 16 λεπτά. Με τους: Εβγκένι Εβστίγκνεεβ, Βλαντιμίρ Τολοκόνικοφ.

Λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ένας χειρουργός, ο Φιλίπ Πρεμπραζέσκι, που ασχολείται με την ανανέωση του ανθρώπινου οργανισμού προχωρά σε ένα προωθημένο πείραμα, μεταφέρει ζωτικά όργανα ενός αλκοολικού και μικροκακοποιού σε ένα αδέσποτο σκυλί. Και αυτό αρχίζει σιγά σιγά να έχει ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μαζί με τα καλά, όμως, το σκυλί κληρονομεί και τα κακά του δότη. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, ο γιατρός συνειδητοποιεί ότι ίσως αυτή δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα και ότι είναι πολύ δύσκολο να απαλλάξεις τον άνθρωπο από τη φύση του, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται μέσα σε ένα σκύλο! Κινηματογραφική μεταφορά του 1988 από το σοβιετικό κινηματογράφο του αριστουργήματος που έγραψε του 1925 ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα