«Παιχνίδια» με τις κάλπες της προανακριτικής

Μπορεί οι επιτελείς των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης να εκφράζουν βεβαιότητα για την ψηφοφορία της Πέμπτης σχετικά με τη λίστα Λαγκαρντ. Μπορεί να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός μείζονος «ατυχήματος» που θα οδηγούσε, ενδεικτικά, σε παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου ή του Γ. Παπανδρέου και, συνεπώς, θα δοκίμαζε την κυβερνητική συνοχή.

Ωστόσο,

ο «φόβος φυλάει τα έρημα» και, προφανώς, τα κομματικά επιτελεία δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε στην τύχη. Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύει η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, να στηθούν δηλαδή τρείς κάλπες όσες και οι προτάσεις των κομμάτων.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μία κάλπη για την πρόταση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που θα περιλαμβάνει τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μία κάλπη για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος) και μία ακόμη για την πρόταση ΚαμμένουΧρυσής Αυγής που θα περιλαμβάνει τους δύο πρώην υπουργούς αλλά και τους Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο. Η ιδέα έπεσε κατά τη διάσκεψη των προέδρων την Πέμπτη και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί Δευτέρα ή Τρίτη. Στον πυρήνα της ιδέας είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, πιο δύσκολα ένας «αντάρτης» θα ψηφίσει την πρόταση π.χ. ΑΝΕΛ και Χ.Α. Πιο δύσκολα, λένε, σε σχέση με την ψήφο που θα μπορούσε να ρίξει σε μία κάλπη με το όνομα, παραδείγματος χάριν, του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Έτσι εξετάζεται αντί για τέσσερις κάλπες (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος) να στηθούν τρεις, ώστε να περιορισθούν οι διαρροές. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός παρουσιάζει και σημαντικά προβλήματα. Και τούτο διότι με το τρόπο αυτό ψήφοι παραπομπής θα βρίσκονται για τον κ. Παπακωνσταντίνου σε τρεις κάλπες (περιλαμβάνεται σε όλες τις προτάσεις), για τον κ. Βενιζέλο σε δύο (αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνη των ΑΝΕΛ-ΧΑ). Και είναι ενδεικτικό ότι ουδείς μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα του Matrix24.gr τί θα συμβεί αν «σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του» και στην κάλπη της κυβερνητικής πρότασης συγκεντρωθούν μόνον 149 ψήφοι για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου ενώ απαιτούνται 151. Θα μπορούσαν να αθροιστούν οι ψήφοι που αφορούν τον Υπουργό και βρίσκονται στις άλλες κάλπες ή απλώς ο πρώην Υπουργός δεν θα παραπεμφθεί, έναν κίνδυνο που ανέδειξε χθες κατά την ομιλία της στη Βουλή η κ. Αλέκα Παπαρήγα;

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων προκειμένου να καταλήξει στο «μηχανισμό» της ψηφοφορίας. Και παρά το γεγονός ότι η ιδέα των τριών καλπών μοιάζει να υποστηρίζεται από σημαντικό τμήμα των κυβερνητικών δυνάμενων, παραμένει αμφίβολο αν τελικά αυτό το διαδικαστικό και πολιτικό ρίσκο θα ληφθεί….

Keywords
Τυχαία Θέματα