«ΠΑΓΟΣ» ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ

10:05 9/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Απίστευτα ποσά εκταμιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για δράσεις που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα, ειδικά εν μέσω κρίσης. 

Με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, και αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, στον εφετινό προυπολογισμό είχαν δρομολογηθεί προς τις ΜΚΟ 175 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πάγωσαν με εντολή του Πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος για όλα τα κονδύλια για το 2013, ενώ προωθούνται

από την κυβέρνηση νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης.

Παρόλο που ορισμένες ΜΚΟ αποδεδειγμένα προσφέρουν μεγάλο έργο, ο ρόλος πολλών άλλων παραμένει μυστήριο και ποτέ δεν έγινε έλεγχος για το που πήγαν τα τεράστια ποσά που διοχετεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πρωταθλητής στις επιχορηγήσεις παραμένει το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλα και το υπουργείο Υγείας, ως τις 22 Αυγούστου 2012 -με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής- διέθεσε ποσό 35,8 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται αναλυτικά σε ποιά ΜΚΟ πήγαν τα χρήματα.

Ασάφεια και στο υπουργείο Πολιτισμού που έδωσε 18,2 εκατ ευρώ σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς.

Περιπτώσεις που προκαλούν ερωτηματικά

-Κοινοπραξία πέντε ΜΚΟ έλαβε 600.000 ευρώ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

-Ποσό 3,4 εκατ ευρώ έλαβε το Ευρωπαικό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και 2,6 εκατ ευρώ το Κέντρο Ευρωπαικού Συνταγματικού Δικαίου από το ΥΠΕΞ. Το πρώτο μάλιστα έλαβε το 2005 ποσό 60.000 ευρώ για να δημιουργήσει παράρτημα στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 ποσό 50.000 ευρώ για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα