Γιώργος Παπανδρέου: «Πάγια εντολή μου η πάταξη της φοροδιαφυγής»

20:01 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο κ. Παπανδρέου οποίος αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις ενημερώσεις που είχε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη δυνατότητα απόκτησης των στοιχείων και την παραλαβή του σχετικού υλικού, τονίζει ότι ούτε ενημερώθηκε ποτέ ούτε ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα.

«Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης στοιχείων. Δεν

είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει ότι και ο ίδιος προσωπικά υπήρξε θύμα της φημολογίας και άκρατης σεναριολογίας και ότι έγινε προσπάθεια να εμπλακεί στην υπόθεση η μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται ότι η λίστα έγινε αντικείμενο των επαφών του στο Νταβός το 2011 ή όπου αλλού και αρνείται επίσης και ότι είχε συζήτηση για το θέμα αυτό με τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ.

Διαψεύδει Βενιζέλο

Το 4σελιδο υπόμνημα του Γιώργου Παπανδρέου στην προανακριτική επιτροπή περιλαμβάνει μια αποστροφή που θα μπορούσε να αποτελεί και διάψευση απέναντι στον ισχυρισμό του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ θα ακύρωνε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία: «Έχει ειπωθεί ότι ακόμη και η δημοσιοποίηση της απόκτησης της λεγόμενης λίστας Lagarde μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπερίσχυε η πολιτική βούλησή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, ώστε να εντοπίσουμε πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και στοιχεία για αυτούς που τη διαπράττουν. Η δεδομένη δημοσιοποιημένη απόφασή μας να αρχίσουν (όπως πράγματι έγινε) οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα αντιμετώπιζε με αποτελεσματικό τρόποι πιθανή φοροδιαφυγή Ελλήνων μέσω του Ελβετικού τραπεζικού συστήματος, ήταν πάντως ανεξάρτητη από την υπόθεση της λίστας Lagarde».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ανοιχτά ότι σήμερα δεν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης, σημειώνει όμως τις προσπάθειες και τα μέτρα της κυβέρνησης του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Πλήρες, σαφές και επαρκέστατο», είναι σύμφωνα με συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου το υπόμνημα που απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή. «Δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί», ανέφεραν.

Η προανακριτική επιτροπή θα καλέσει εκ νέου το δημοσιογράφο Κ. Βεξαβάνη, καθώς όπως καταγγέλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η λίστα που είχε δημοσιεύσει στο HOT DOG ήταν αλλοιωμένη αφού είχε αφαιρεθεί από αυτή το όνομα γνωστού επιχειρηματία.

Να κληθεί επισήμως ο κ. Παπανδρέου στην Επιτροπή ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί επισήμως. Επίσης ζήτησε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση Βενιζέλου-Διώτη αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε. Αύριο καταθέτει στην επιτροπή ο Ι. Καπελέρης και η γραμματέας του κ. Βενιζέλου η Σοφία Μπέλμπα η οποία είναι η «χρήστης Sofia» που είχαν εντοπίσει οι πραγματογνώμονες

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του πρώην πρωθυπουργού



Keywords
Τυχαία Θέματα