ΟΠΑ(Π)!

08:01 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Η πώληση είχε, σχεδόν, προεξοφληθεί. Άλλωστε αποτελούσε ένα από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το ίδιο και η, κατά τί, βελτιωμένη προσφορά που έφθασε τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η ομαλή ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένα πρώτο βήμα εμπέδωσης της αλλαγής κλίματος στην ελληνική οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η αλλαγή σκυτάλης στον Οργανισμό, σημειωτέον

ένα εξ αυτών που διαχρονικά αποτέλεσε όργανο ρουσφετιού για την πολιτική εξουσία, θα αλλάξει άρδην τη στάση της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης. Οι ελπίδες βασίζονται, κυρίως, στο εξωτερικό εκεί που η Αθήνα θα επιδιώξει να επενδύσει πάνω στην «είδηση» της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης μετά από τρία χρόνια μνημονίων.

«Μετά τη δόση της προηγούμενης Δευτέρας, πρόκειται για τη δεύτερη και, μάλλον καλύτερη, είδηση για την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα» σημείωνε συνομιλητής του Πρωθυπουργού, επιμένοντας πώς ακόμη κι αν, σε κάποιους, το τίμημα φαίνεται μικρό, τα κέρδη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικά.

Με τον ΟΠΑΠ ανοίγει, ουσιαστικά, η αυλαία των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, η εξέλιξη των οποίων είναι κρίσιμη και για δημοσιονομικούς λόγους και πλέον το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται στις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπου οι δύο ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να παίζουν σκληρά το χαρτί της διαπραγμάτευσης και να εγείρουν νέες απαιτήσεις. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν στο Μαξίμου το ρωσικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των δύο ιδιωτικοποιήσεων.

Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των διεκδικητών για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ λήγει στις 10 Μαΐου, με τις Gazprom και Sintez (Negusneft) να εμφανίζονται, αντίστοιχα, ως οι ισχυρότεροι μνηστήρες. Στο προηγούμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς είχε προσωπικά τετ α τετ με εκπροσώπους των δύο εταιρειών ενώ την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε και με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα καθώς η κρατική αζέρικη Socar είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται οι Ρώσοι μοιάζουν να έχουν αποκτήσει το πάνω χέρι ενώ για την Αθήνα η περίπτωση των Αζέρων αφορά κυρίως στον αγωγό TAP που διαγωνίζεται με τον Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην κεντρική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα