Ολόκληρο το σχέδιο για τα ΕΑΣ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με το νέο χρόνο θα αρχίσουν και πάλι τα «όργανα» με την τρόικα να ετοιμάζεται να ανοίξει και θέματα που θεωρούνται «τελειωμένα». Ολόκληρο το σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η επιστροφή τον Ιανουάριο των επικεφαλής της αποστολής των πιστωτών, θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, για τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία αφορούν κυρίως το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

2014-2017.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς στελέχη της Ε.Ε εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αξιωματούχοι της Κομισιόν, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις της Αθήνας, αλλοιώνουν τις συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός το οποίο μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει νέες εμπλοκές.

Αν μη τι άλλο, με την έγκριση των προαπαιτούμενων «έκλεισε» και το «καυτό θέμα» της ΕΑΣ. Ποιο είναι όμως το σχέδιο που πήρε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών;

1. Διατήρηση τριών στρατιωτικών εργοστασίων. Θα παραμείνουν εν λειτουργία οι μονάδες στο Αίγιο, το Λαύριο και τον Υμηττό και θα κλείσουν στη Μάνδρα (Ιούνιος 2014) και της Ελευσίνας (Σεπτέμβριος 2014). Επίσης, θα εκκαθαριστεί όλο το πολιτικό τμήμα των ΕΑΣ που θα «φορτωθεί» τις χαρακτηρισμένες ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

2. Παραμένουν 500 εργαζόμενοι (αντί 341) από τους 800 περίπου που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία. Για τους 300 που φεύγουν, προβλέπεται η διάθεση περίπου 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

3. Ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ η εταιρεία για να καλύψει υποχρεώσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί.

4. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι εντός του 2014 θα έχει εξασφαλίσει καθαρές εξαγωγές 13,5 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016.

5. Κάθε τρίμηνο θα γίνεται από την τρόικα έλεγχος εάν το επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποιείται και αποδίδει όσα προβλέπεται.

Στο τέλος του 2014 θα διαπιστωθεί εάν τα ΕΑΣ έχουν καταστεί κερδοφόρα και βιώσιμα. Εάν όχι, τότε θα συρρικνωθούν περαιτέρω, στα δύο εργοστάσια και 341 άτομα, εάν κριθεί ότι αυτό είναι αρκετό, ή ακόμη και σε ένα εργοστάσιο εάν θεωρηθεί αναγκαίο.

«Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα