«Σαρακοστιανά» τα αποτελέσματα των επαφών με τους δανειστές

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Σαρακοστιανό» … σε αποτελέσματα ήταν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Γιάννη Στουρνάρα και τρόικα, καθώς ενώ όλα τα «μέτωπα» τέθηκαν επί τάπητος, εντούτοις και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έχει καθοριστεί, αλλά ούτε προσδιορίστηκε το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Μάλιστα η αποστολή των δανειστών εξέφρασε επιφυλάξεις για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Η ελληνική

πλευρά περιμένει να κλείσει και ο Φεβρουάριος (δημοσιονομικά τα έσοδα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα υπολογίζονται στην προηγούμενη χρονιά) προκειμένου να έχει περισσότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η τρόικα έβαλε «φρένο» στις μεγάλες προσδοκίες για διανομή του κοινωνικού μερίσματος εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της, για το ύψος και το που θα διανεμηθεί, υπήρξε όμως και ένα θετικό βήμα καθώς οι δύο πλευρές θα εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδιο συμφωνίας. Αβέβαιο παραμένει και το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 10 Μαρτίου και την συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα μέτωπα που παραμένουν «ανοιχτά»

- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013: πηγή ανέφερε ότι η Τρόικα θα περιμένει να οριστικοποιηθούν οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου που προσμετρώνται στο 2013.

- Τα μέτρα του 2014: η Τρόικα αμφισβητεί αν είναι διατηρήσιμο του πλεόνασμα και στο 2014.

- Παροχές: Είναι επιφυλακτικοί στο πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Δέχονται να περιληφθεί σχετική πρόβλεψη για την συμφωνία αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμούν να διατεθεί «οριζόντια» για ένα δίχτυ ασφάλειας κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση (άνεργοι κλπ) αντί να μοιραστεί επιλεκτικά «προς άρση αδικιών».

Η επόμενη σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα