ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ, ΚΑΥΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Καυτός αναμένεται ο Σεπτέμβριο  για τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως την Ελλάδα. Κρίσιμα τα ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού.

Από τις αρχές κιόλας της ερχόμενης εβδομάδας, η Αθήνα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ και η Μαδρίτη φλέγεται, με τις πληροφορίες να θέλουν την κυβέρνηση Ραχόι να ζητά πρόσθετο δάνειο για τη στήριξη της εθνικής της οικονομίας.

Το … καλαντάρι των εξελίξεων έχει προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις ηγετών σε κορυφαίο επίπεδο, συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συναντήσεις Eurogroup και Ecofin, παρουσίαση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα, εκλογές στην Ολλανδία και συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Στις 23 Αυγούστου, Μέρκελ και Ολάν συναντώνται με κεντρικό πιάτο την κρίση χρέους, και για «επιδόρπιο» την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία.

Ο Σαμαράς θα βρεθεί στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο για να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία χθες ήταν στον Καναδά για επίσημη επίσκεψη. Την αμέσως επόμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Βέβαια θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Σαμαρά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου ειδικά για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει σε Μέρκελ και Ολάντ το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, κατά δύο χρόνια.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο δεν είναι θετικά. Η Μέρκελ  επίσημα, δηλώνει πως αναμένει την έκθεση της Τρόικας που έρχεται το Σεπτέμβριο και δεν ξέρουμε πότε θα φύγει από την Αθήνα.  Η έκθεση αυτή θα κρίνει τη χορήγηση της επόμενης δόσης.

Μέχρι τότε, για κάποιους έως και τον Οκτώβριο, θα ζούμε στην Ελλάδα με το φόβο εάν τα διαθέσιμα φθάνουν για την κάλυψη των αναγκών για πληρωμή συντάξεων και μισθών

Για να μην ξεχνιόμαστε, πριν τελειώσει ο Αύγουστος αναμένεται να επισκεφτεί το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι για να μιλήσει με την Καγκελάριο για τα δικά του καυτά θέματα, ενώ  στις αρχές Σεπτεμβρίου η Μέρκελ αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι.

Στις 6 Σεπτεμβρίου τα βλέμματα θα είναι καρφωμένα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου όλοι θα αναζητούν ενδείξεις εάν η ΕΚΤ θα παρέμβει με αγορές κρατικών ομολόγων χωρών με προβλήματα και – αν το κάνει – με ποιους όρους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας  για να κρίνει κατά πόσον η λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (ESM) είναι συνταγματική. Όλοι περιμένουν, και ελπίζουν, ότι θα υπάρξει θετική απόφαση και στη συνέχεια επικύρωση του μηχανισμού από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου  διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση έπεσε λόγω διαφωνιών για τα μέτρα λιτότητας.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου έχουμε Eurogroup και Eco/fin, που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα