ΟΗΕ: Το Μνημόνιο βλάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα

16:14 6/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι όροι του Μνημονίου που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα έχουν περιορίσει τις προοπτικές ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων να εξασφαλίσουν βιοτικό επίπεδο που να συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει, περισσότεροι από το 10% των Ελλήνων ζει πλέον σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ δεν παραλείπει ότι έξι στους

δέκα νέους δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Ο Σεφάς Λουμίνα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει το μοναδικό κράτος της Ευρωζώνης, το οποίο δεν έχει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους.

Ανασφάλιστος ένας στους τρεις

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημειώνει ότι η πρόσβαση των Ελλήνων στις δομές υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας στους τρεις δεν έχει πλέον δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας. Όπως αναφέρει, πολλοί καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία, τα οποία αποκαλεί θαυμαστή έκφραση αλληλεγγύης. Ωστόσο, τονίζει ότι η πρόσβαση όλων σε βασικές υπηρεσίες Υγείας αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Παράλληλα, εκφράζει επιφυλάξεις για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης βασικών αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια, καθώς εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνουν αύξηση των τιμών τους.

Τέλος, κάνει αναφορά στην αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές της να υιοθετήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη την υποχρέωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2014.

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα