ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 11,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Έως τις 24/7 που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει μέτρα 11,7 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά του, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προτείνει μια σειρά καινοτόμων μέτρων για να εξοικονομηθεί το εν λόγω ποσό. 

Το βασικό αντικείμενο της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε

χθες και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Εργασίας ήταν η εξοικονόμηση 11,7 δισ. ευρώ. Η πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η κατάρτιση ενός αξιόπιστου πακέτου μέτρων και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για να κερδίσει την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Πάντως το να εξευρεθεί ένας μεγάλος όγκος μέτρων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (και να μην υπάρξουν κοινωνικές ή πολιτικές αντιδράσεις) είναι σίγουρα δύσκολο. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ολοκληρώνει τις προτάσεις για την περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 7,5 δισ. Οι υπόλοιπες εξοικονομήσεις πρέπει να γίνουν μέσω της αναμόρφωσης των δομών της κεντρικής διοίκησης ύψους περίπου 2 δισ., αλλά και από τον κοινωνικό προϋπολογισμό (γύρω στα 3 δισ. ευρώ).

Το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης της απασχόλησης, των λειτουργικών δαπανών και των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό στους ΟΤΑ (600 εκατ.) και τα ΝΠΔΔ (500 εκατ.)

2. Μείωση της δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της περαιτέρω αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε να φτάσει το 2014 στο 70% του συνόλου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

3. Επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) με όφελος για τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία 1 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Οριζόντια μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ κατά 10% με εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.

5. Εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ από την αναβολή της πληρωμής των αναδρομικών για τους δικαστές.

6. Η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των ενστόλων μπορεί να αποδώσει 250 εκατ. ευρώ.

7. Εξοικονόμηση από τον τομέα της Παιδείας μπορεί να αποφέρει 600 εκατ. ευρώ.

8. Κατάργηση των αμοιβών συμβούλων των αιρετών με όφελος 130 εκατ. ευρώ ετησίως.

9. Περικοπές προνομίων βουλευτών με συνολικό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Είναι άγνωστο ποιες από τις συγκεκριμένες προτάσεις θα υιοθετήσει εντέλει η κυβέρνηση. Η σύσκεψη θα συνεχισθεί σήμερα με τους διευθυντές υπουργείων, ενώ τη Δευτέρα 16/7 ο Γ. Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους υπουργούς, ώστε στις 18/7 να πέσουν τα μέτρα προς συζήτηση στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση των τριών αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα