Οι πιο περίεργες αιτίες ανάκλησης αυτοκινήτων

Η μαζική ανάκληση ενός μοντέλου στα συνεργεία γίνεται συνήθως για σοβαρούς λόγους. Ορισμένες φορές όμως οι αιτίες προκαλούν γέλια, παρόλον ότι τέτοιες ενέργειες κοστίζουν πανάκριβα στους κατασκευαστές. Ιδού οι πιο αστείες ανακλήσεις, που ανακάλυψε το Autoreport.

Honda

Χαμός έγινε στο εργοστάσιο της ιαπωνικής μάρκας στο Λίνκολν της Αλαμπάμα για το σηματάκι του βαν Odyssey. Κανονικά έπρεπε να το κολλούν οι εργάτες στην αριστερή πλευρά του πίσω καπό, όμως σε μία παρτίδα

αυτοκινήτων κολλήθηκε δεξιά. Σιγά το πράγμα, θα πείτε, όμως οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων κλήθηκαν στο συνεργείο, για να αλλάξει θέση το πίσω λογότυπο!

Δεν επρόκειτο για κάποια ιδιοτροπία των Ιαπώνων. Απλά η λανθασμένη θέση του σήματος θα προκαλούσε σε περίπτωση μεταπώλησης του αυτοκινήτου την υποψία, ότι ο ιδιοκτήτης του είχε αποκρύψει κάποιο ατύχημα και απλά «προδόθηκε» από την αλλαγή θέσης του λογότυπου! Με άλλα λόγια, μειωνόταν η μεταπωλητική αξία του μοντέλου.

Citroen

Kαι η γαλλική εταιρεία μπέρδεψε το 2011 τα δεξιά με τα αριστερά. Η Citroen αναγκάστηκε να ανακαλέσει 20.000 αυτοκίνητα, που προορίζονταν για τη βρετανική αγορά, επειδή έκανε λάθος στη μετατροπή τους από αριστεροτίμονα σε δεξιοτίμονα. Τα πεντάλ μεταφέρθηκαν κανονικά από την αριστερή στη δεξιά πλευρά, παρέμειναν όμως στη θέση τους οι μηχανισμοί και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, κρυμμένα κάτω από μία λεπτή μοκέτα. Αν πατούσε κατά λάθος ο συνοδηγός σε αυτό το σημείο, τότε υπήρχε κίνδυνος να ενεργοποιήσει τα…φρένα.

Mazda

Μία από τις πιο ασυνήθιστες ανακλήσεις αφορούσε το Mazda 6, που υπέστη επίθεση από αράχνες. Οι Ιάπωνες ανακάλεσαν στις ΗΠΑ το μεσαίο μοντέλο τους, επειδή ένα είδος αράχνης φώλιαζε και άπλωνε τα δίχτυα της στη βαλβίδα εξαερισμού του ρεζερβουάρ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η συγκεκριμένη αράχνη, που απεικονίζεται στη φωτογραφία μας, λατρεύει τη μυρωδιά της βενζίνης. Ο ιστός της αράχνης βούλωνε τη βαλβίδα εξαερισμού και υπήρχε πιθανότητα να ραγίσει και να σπάσει το ρεζερβουάρ. Το πρόβλημα αφορούσε 52.000 αυτοκίνητα αμερικανικής παραγωγής, τα οποία πήραν τον δρόμο για το συνεργείο!

Jeep

Περίεργη ήταν και η αιτία της ανάκλησης Jeep Cherokee στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τα τετρακίνητα μοντέλα κατασκευής 2002 και 2003 εξοπλίστηκαν με ελαττωματικούς θερμοστάτες για τα θερμαινόμενα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού. Σε ακραίες περιπτώσεις αναπτύσσονταν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά του αυτοκινήτου.

Cadillac

H ανάκληση της Cadillac SRX οφείλεται στις νομικές διατάξεις, που ισχύουν στις ΗΠΑ και αγγίζουν τα όρια της τρέλας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγήθηκε το αυτοκίνητο στο συνεργείο εξαιτίας ενός λάθους στο βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης. Εκεί δεν αναφερόταν η αυτόματη απενεργοποίηση του αερόσακου του συνοδηγού, όταν δεν ήταν το κάθισμα κατειλημμένο. Αντίθετα, στο βιβλίο έγραφε ότι ο αερόσακος συνοδηγού λειτουργούσε και άνοιγε σε κάθε περίπτωση πρόσκρουσης. Αντί λοιπόν να γίνει μία πρόσθετη ενημέρωση των πελατών της Cadillac ειδικά για το συγκεκριμένο σημείο, ανακλήθηκε το αμερικανικό SUV και ρυθμίστηκε με τέτοιον τρόπο ο αερόσακος συνοδηγού του, ώστε να ανοίγει σε κάθε σύγκρουση. Ετσι καλύφθηκε μεν νομικά η Cadillac, όμως πλήρωσαν τη νύφη οι πελάτες της, καθώς ο αερόσακος φουσκώνει ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Bentley

Ακόμη και οι μάρκες υπερπολυτελείας δεν γλιτώνουν από τις ανακλήσεις – ανέκδοτα. Το 2010 ανακλήθηκαν το μοντέλο Arnage μαζί με τις εκδόσεις Coupe και Cabrio, Brooklands και Azure, όταν διαπιστώθηκε ότι σκούριαζε η μεταλλική φιγούρα –γνωστή ως Flying B- στην κορυφή του ψυγείου στη μάσκα.

Το πρόβλημα δεν ήταν μόνον αισθητικό, αλλά και ουσιαστικό. Εξαιτίας της σκουριάς μπλοκάριζε ο μηχανισμός χάρη στον οποίο μαζευόταν αυτόματα το μεταλλικό εξάρτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος πεζός. Έτσι υποχρεώθηκε να ανακαλέσει η βρετανική μάρκα τα συγκεκριμένα μοντέλα για αποκατάσταση του ελαττώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα