«Οι λιμενικοί ήθελαν να μας βυθίσουν» καταγγέλλουν οι επιζώντες Αφγανοί

«Ήθελαν να μας βυθίσουν, μας πήγαιναν στην Τουρκία» είπαν στη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης και συνέντευξης Τύπου στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Αφγανοί διασωθέντες ήταν αιχμηροί κάνοντας λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα, απειλές και σωματική βία από τους άνδρες του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι άνδρες του Λιμενικού που πλησίασαν για βοήθεια, έδεσαν τη βάρκα στο σκάφος τους και άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας. Από την ταχύτητα ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, είπαν. «Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό

για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω», περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του κατήγγειλε ότι «ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Εκεί, πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον διοικητή του τμήματος να παύσουν οι προσαγωγές από την Αστυνομία των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο.

Στη σημερινή πρωτοβουλία συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, μεταναστευτικές κοινότητες, κοινωνικές οργανώσεις και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ.

Το Λιμενικό, το οποίο κάλυψε πλήρως η κυβέρνηση, αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει αήθεις και ψευδείς, με μοναδικό στόχο να πληγεί το κύρος του Σώματος.

Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο ζήτησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία αξίωσαν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία.

Keywords
Τυχαία Θέματα