ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

Οι Ισραηλινοί δέχονται εκ των πραγμάτων να παραβιασθεί η συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ. Αυτή τη φορά για την ασφάλειά τους θα πρέπει να είναι θετικοί στην ανάπτυξη Αιγυπτίων στρατιωτών στη Χερσόνησο του Σινά.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Είχαν καιρό οι Ισραηλινοί να δεχθούν επίθεση όμοια με αυτή πριν από λίγες ημέρες στη Χερσόνησο του Σινά. Οκτώ Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους στην τολμηρή επίθεση σε έναν γραφικό δρόμο που ενώνει τα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ και τελειώνει κάπου στο Ειλάτ, τη νοτιότερη  πόλη του

εβραϊκού κράτους. Από τους επιτιθέμενους δέκα ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν, δύο εξ αυτών από Αιγυπτίους συνοριακούς φρουρούς οι οποίοι με τη σειρά τους έχασαν έξι συναδέλφους τους.

Μετά την επίθεση το Ισραήλ αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει συμφωνίες και στρατηγικές σκέψεις σχετικά με τη Χερσόνησο. Η συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ προβλέπει ρητώς ότι για να δοθεί πίσω στο Κάιρο η χερσόνησος θα πρέπει να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Όμως η τρομοκρατία, η παρουσία της Αλ Κάιντα δημιουργεί την ανάγκη να σταλούν στρατεύματα στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ θα συμφωνήσει ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης να σταλούν στρατιώτες στην περιοχή οι οποίοι θα υποστηρίζονται από επιθετικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τους θανάτους στο Σινά. Η κυβέρνηση Νετανιάχου απάντησε ότι ομάδα Παλαιστινίων εξοπλισμένων πέρασαν στο Σινά από τη Γάζα τον περασμένο μήνα και οργάνωσαν την επίθεση. Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση με αεροπορική επίθεση στη Ράφα όπου σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Τα διλήμματα για το Ισραήλ είναι μεγάλα. Για τριάντα και πλέον χρόνια η περιοχή έμεινε χωρίς στρατό και οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που έλεγχαν την κατάσταση από αέρος. Σήμερα όμως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει να αλλάζει γι’ αυτό και ίσως οι στρατηγικές του παρελθόντος να μην έχουν πλέον νόημα και να πρέπει να αναπροσαρμοσθούν.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα